Svar: Vil kun tisse og lave afføring i sin ble
Kære Astrids mor
Lige nu hvor I er flyttet, alt er nyt, ny institution, nye børn, nyt sprog osv. så synes jeg ikke I skal begynde at stille krav om renlighed. Det lyder som om at jeres datter skal have en periode, hvor der ikke er fokus på dette.
Der er ingen tvivl om at hun er parat, hun bruger jo ikke ble, men kan fint mærke, når hun skal tisse og have afføring og kommer der og beder om at få en ble på. Det betyder at hun jo fint kan mærke og kontrollere sin vandladning og afføring - hun kan sågar holde sig indtil hun får bleen på og tisser så i den. Det lyder derfor som en mere psykisk overvindelse at skulle tisse på toilettet - fysiologisk er hun parat.
Spørgsmålet er hvad der skal til, for hun vil jo gerne og ytrer også ønske om at kunne - men hun skal bare lige være lidt ældre, hun føler sig ikke parat endnu. Egentlig meget flot at hun selv kan sætte ord på det, når hun ikke er ældre end hun er.
I første omgang vil jeg anbefale jer, at I giver hende bleen på, men at hun går på toilettet og tisser eller laver. Det er der det foregår og hun skal forbinde det at skulle af med noget, med at hun går derud. I må også meget gerne forsøge at få hende til at sætte sig på toilettet, selvom hun har bleen på. Hun skal have et toiletsæde, så hun føler sig helt sikker og tør. I kan altså godt lade hende beholde bleen på lidt endnu, men må også gerne stille og roligt begynde at komme med lidt krav til ...
... at det er på toilettet det foregår. Så hun sidder altså på toilettet med bleen på, når hun tisser.
I takt med at hun føler sig tryg ved at sidde der med bleen på, så skal den naturligvis af og hun skal kunne uden.
I kan her overveje om hun vil have glæde af et belønningssystem. Det kan være mange ting. Nogle vælger at give barnet en lille vingummibamse, hver gang barnet tisser eller laver på toilettet (noget som barnet ellers aldrig får og som derfor er noget særligt). Andre vælger at samle stjerne på et stykke papir. Hver gang hun har tisset eller lavet på toilettet så sættes en stjerne på papiret og når hun har samlet f.eks. 10 stjerner, så får hun en lille ting, som hun har ønsket sig. Man kan godt køre denne metode i længere tid, så guleroden tilsidst, når hun er helt renlig og får sigt til hver gang bliver en større ting som hun har ønsket sig og set frem til.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er ikke altid godt at bruge disse belønningsmetoder, men ligenetop i jeres situation, hvor hun tydeligvis har fysiologisk styr over vandladning og afføring og der er tale om en mere mental hurdle hun skal over, kan det måske være en idé til lige at give det sidste skub i den rigtige retning.
Du kan på biblioteket låne mange bøger om at gå på toilettet og trænerenlighed. Spørg en børnebibliotekar og de kan hjælpe dig med at søge på relevante bøger.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Fortsat god weekend og fortsat god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.
Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.