Svar: Tomater
Kære Dorthe
Det er helt normalt at børn kan slå ud omkring munden, når de spiser bestemte fødevarer. Det kaldes kontaktallergi og har ikke noget med overfølsomhed at gøre, men skyldes at barnets hud er så følsom, at den reagerer i kontakt med bestemte fødevarer og det ses især ved kontakt med tomater, kiwi, citrusfrugter - men nogle gange kommer det også som en reaktion på almindelig mad ... fordi en del mad, jo naturligt havner ved siden af munden, når små børn spiser :)
Man kan gøre det at man smører barnet omkring munden med en fed uparfumeret creme inden hun skal spise, lidt vaseline kan også bruges - det lægger en hinde på huden, som gør at syren fra maden ikke kan trænge ind og irritere i samme grad.
Det vil også være en god idé at tørre hende omkring munden i løbet af måltidet, så hun ikke sidder for længe med mad om munden ...
Og så hjælper det naturligvis at skære maden i mundrette stykker, så barnet ...
... lettere rammer munden og der så vidt muligt ikke kommer for meget på huden ved siden af munden :)
Du kender det sikkert også fra dig selv, hvis du spiser f.eks. appelsiner. Hvis du spiser appelsinstykkerne direkte, er der ingen problemer, men hvis du bider af en appelsinbåd og får saften på læberne og lidt omkring munden, så svier det. Du kan mærke at din hud og dine læber bliver irriteret - det er i princippet det samme, der sker hos børn :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når hun bliver rød i numsen, så er det sandsynligvis igen på grund af syren i tomaterne og de frugter osv. hun spiser. Det kan sagtens gå igennem hele systemet ... Igen det er ikke farligt og det betyder ikke at hun ikke kan tåle maden, det kan dog gøre at hun skal skifte hende lidt hyppigere og være opmærksom på at bruge en barrierecreme, så syren heller ikke i bleområdet, kan få lov til at trænge ind i huden og genere for meget :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Fed creme til børneeksem
Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.
Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.