Annonce

Annonce

Svar: Putning uden gråd?


19. juli 2010

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rasmus´ mor

Tak for dit brev og din beskrivelse af Rasmus og rytmen for dagen. Når jer ser hvordan dagen hos jer hænger sammen, så sover Rasmus lige nu ofte 4 lure dagligt. Den sidste lur ligger ofte efter kl. 16 og det er sådan, at al søvn der ligger efter dette tidspunkt, naturligt vil "æde" af nattesøvnen. Enten ved at barnet går senere i seng, vågner midt om natten eller vågner meget tidligt.

Min umiddelbare tanke er at Rasmus ikke er træt nok til at sove, når I putter ham. Han sover så mange lure og så meget om dagen, at hans nattesøvn naturligt må forventes at være lidt kortere og dette bekræftes også i, at det er en protestgråd I oplever om aftenen, mere end en ulykkelig gråd. Han er ikke umiddelbart utryg, når han puttes. Han bliver frustreret og ked af det, fordi han ikke føler at han kan sove på det tidspunkt - og dette sandsynligvis fordi han har sovet så mange lure i løbet af dagen.

Vi kan godt være helt enige om at puttetidspunktet omkring kl. 20 er meget passende for hans alder, men det vil så være nødvendigt at I ændrer lidt på hans dagsrytme, så han nu ikke behøver sove mere end 2 lure dagligt. Det er helt okay at hans formiddagslur er den længste lur og han må gerne sove 2 timer der - men så burde han umiddelbart efterfølgende kunne holde sig vågen i lidt længere tid og ikke behøve putning igen allerede kl. 13 - men måske først kl. 14-14.30, hvor han så sover sin middagslur og derefter er vågen indtil han går til ro for natten kl. 20.

I skal være opmærksomme på, at når han gaber om eftermiddagen, så er det måske ikke fordi han er træt og skal puttes (ofte sover han jo også kun 30 minutter), så måske handler det mere om at han keder sig og at der skal ske noget, at han skal aktiveres og have mere mad, hvorefter han så kan sove længere og mere sammenhængende og kun få en lur.

Derudover tænker jeg at han måske har brug for at få lidt mere mad end han får lige nu.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, og giv også gerne små stykker af en bolle med lidt smør og ost. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur ...


Annonce

... kl. 9.30-10 og sover ca 2 timer som nu.

Frokost 12.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk og suppleres med små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, rognguf, tun, makrel eller lignende. Vand af kop.

13.30-14: Mellemmåltid bestående af lidt frugtmos evt. lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping.

Flaske og puttes til middagslur kl. 14-14.30. Trilles i barnevogn og sover hvad han nu har behov for måske 1-1½ time

Eftermiddag 16: Tilbydes små bidder af en bolle med lidt smør, ost i stænger, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop. Evt lidt frugtmos - kan i takt med at han bliver ældre tilbydes lidt tykmælk med frugtmos om eftermiddagen. Vand af kop.

Powernappen springes over her


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det vil være fint med lidt ris med sovs, lidt pasta, laks, indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), kødsovs eller anden form for sovs på grøntsagerne er godt. Altså stille og roligt samme mad som I andre får, naturligvis stadig moset i en konsistens, somhan kan kapere. Tilbydes brødskorper, agurk, kartoffelbåd, kogte stykke blomkål eller broccoli at sidde med selv, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl. 19-20

Sen aften eller en gang i løbet af natten - ammes som nu og sover videre.

Som I kan se, så har jeg flyttet lurene, så han i følge min plan sover senere end han gør hos jer lige nu. I vil sandsynligvis ikke kunne ændre på dette fra den ene dag til den anden, men I vil kunne flytte tidspunkterne med ca 15 minutter af gangen dag for dag og på den måde få hans rytme, hans indre ur ændret lidt, så han stille og roligt kommer hen til kun at sove 2 lure dagligt i stedet for 4 som nu.

Ved at putte ham senere om formiddagen, vil middagsluren naturligt kunne flyttes til senere også og det vil være oplagt at arbejde på, at hans to middagsluren fremover slåes sammen til en. I overgangsperioden, vil han naturligt have behov for sin powernap sidst på dagen og altså gå fra 4 til 3 lure og derefter til sine 2 lure dagligt og det er helt okay.

Det er dejligt at I har købt min bog - Jeg håber ovenstående hjælper jer videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce