Svar: Pludselig natteuro
Kære Kristina
Tak for dit brev og din fine beskrivelse. Du har sandsynligvis helt ret i mange af dine tanker - jeg tror at både udvikling, alder (tigerspring), indtag af mad om dagen og også dagsrytme spiller ind hos jer og påvirker hendes nattesøvn.
For det første så sker der motorisk meget med hende, hun begynder nu at krybe over gulvet, ligger ikke længere stille, triller omkring, drejer om sin egen akse osv. og om natten får hun derfor lagt sig i stilling, som hun ikke selv er i stand til at komme væk fra. Det betyder at børn i denne alder ofte har brug for hjælp til stillingsskift om natten, altså hjælp til at blive lagt rigtigt igen, få dynen lidt om sig, suttekluden lagt ved ansigtet, lidt beroligende hænder og sagte ord "sshh-ssshh" og så sover de videre igen.
De drømmer ofte også lidt mere og kan i denne alder høres både ligge og le og også klynke om natten - ofte er det i søvne at det sker og nogle gange kommer de fint videre i søvnen på egen hånd, andre gange har de brug for en beroligende hånd :)
Det er meget normalt at børn, som tidligere har kunne sove uden flaske om natten pludselig får brug for den igen - det handler ofte om at barnet spiser så meget skemad om natten, at der ikke indtages mælk nok i dagtimerne og derfor må behovet naturligt dækkes på ydertidspunkterne. I skriver dog, at jeres datter i en periode har spist lidt mindre så hos jer handler det sandsynligvis om at hun har brug for nu at få lidt mere mad for at blive mere mæt. Stadig vil det være fint at give hende 6 flasker dagligt, men hun skal have mere skemad ved siden af dette.
Dertil kommer at det jo også har været ekstra varmt og at hendes væskebehov naturligt godt kan være højere og hendes behov for fastere føde sat lidt ned - sådan har vi andre det jo også :)
Mit forslag til en dagplan ser således ud:
Tidlig morgen 05: Flaske og sover ...
... videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen. Der suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på selv, vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Powernappen begynder måske at kunne blive sprunget over.
Aften 18: Grøntsagsmos og igen begyndes med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det kan være indmaden af en frikadelle eller lidt laks der moses ned i grøntsagerne, det kan være lidt kødsovs der hældes over - hvad I nu får, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca kl. 20 - tidspunktet variere efter hvorvidt hun har sovet eftermiddag eller ej
Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig.
Rytmen, planen for dagen har meget at sige i forhold til hvordan nætterne forløber og netop fordi hun aldersmæssigt også ligger der, hvor hun nogle dage måske vil kunne springe eftermiddagsluren over, så vil det naturligt også påvirke hendes nattesøvn.
Hendes 3 faste skemåltider, - morgen, frokost og aften - og så mellemmåltider formiddag og eftermiddag, vil også fylde hende ekstra op, så skemaden stille og roligt kommer til at fylde mere og mere og indtaget af mælk bliver mindre.
Lige nu er 6 flasker i døgnet helt relevant, når hun bliver 7 måneder, vil det være fint at trappe ud, så hun kun får 4 flasker og det vil så ofte være flaskerne tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften der gives i den alder. Bare så I også ved, hvad I skal forvente fremover :)
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke og rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.