Svar: Det der med potten - 10 mdr.
Kære Ingrid og Maries mor
Som udgangspunkt skal man ikke sætte børn på potte, før de naturligt er i stand til at styre deres afføringstrang.
Det du efterspørger eller det du kalder for toiletstillingen, er det man indenfor sygeplejen kalder for defækationsstillingen. Det vil sige den optimale stilling at sidde i, når man skal af med sin afføring - og faktisk er jeg slet ikke sikker på at det er at sidde på potte ... :)
Udskillelse af afføring er et samspil af flere faktorer, både hvor meget endetarmen kan rumme, hvordan lukkemusklen fungerer, at man føler afføringstrang, hvordan vinklen af anus er, hvordan afføringens konsistens er. Defækationsrefleksen er medfødt, men optrænes i de første leveår og først omkring 4 års alderen er den normalt under viljens kontrol.
Når man føler afføringstrang, så sker dette ved at der sendes nerveimpulser op via rygmarven og det er rigtig vigtigt at man hos små børn ikke fjerner den "naturlige kontakt med deres krop". Det er vigtigt at barnet får mulighed for at mærke og lære kroppens signaler at kende, der skal være tid til at mærke afføringstrang eller går de naturlige reflekser tabt og det er vigtigt ikke at forcere dette, men netop lade tingene ske naturligt. Barnet modnes fysiologisk og bliver parat til renlighed med tiden.
Når vi sidder på et toilet, så er det faktisk ikke altid optimalt, det afhænger helt af ...
... hvordan toilettet er placeret, hvor højt det er og hvor høj man som menneske er. Mange toiletter er for høje til, at man kan flektere i hofteleddene, og nogle gange kan man ikke nå gulvet med fødderne. Det medfører, at man ikke kan læne kroppen frem, og det bliver derfor ikke muligt at stritte med halebenet, som er nødvendigt, når man skal af med afføring.
Når man sætter et lille barn som din datter på en potte, så kommer hun naturligt til at sidde over "et hul", hvilket presser lidt på anus og den anorektale vinkel rettes ud. Men særlig meget fleksion i hofteleddet har hun ganske givet ikke og hendes ryg bliver heller ikke rettet op, hun har ikke svaj i lænden og kan ikke læne hele sin krop fremad, som faktisk er nødvendigt, når man skal af med afføring. Dertil kommer at hun ikke er i stand til bevidst at lave "Vasalvas manøvre", som er det tryk vi laver med mellemgulvet, når vi presser for at få afføringen ud.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Faktisk er det meget bedre for hende, at du giver hende ble på, holder hende i dine arme og lader hende bukke sig sammen på dine lår, så hendes ben presses op mod brystkassen, hun får svaj i lænden og ryggen strækkes ud. Du kan også hjælpe hende liggende, ved at bøje hendes ben op, og hjælpe hende med at presse (støde fra), når hun ligger på puslebordet.
En rigtig sygepleje-forklaring, som jeg håber du kan bruge :)
Fortsat god sommer til jer alle fire :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika