Svar: Går på indersiden af fødderne
Kære forældre
Børns fødder ser ikke ud som voksnes. Børn har en naturlig fedtpude under svangen og den første tid efter at barnet er begyndt at gå, ser foden derfor helt flad ud. Svangbuen danner sig efterhånden og det kan ændre sig helt op til skolestart.
Man skelner mellem en bevægelig platfod og en stiv platfod. Hvis barnet har en bevægelig platfod, vil foden kunne indstilles i normalstilling og svangbuen kommer frem, når barnet står på tæer. Hvis barnet har en stiv platfod, vil der ikke komme nogen svangbue frem - heller ikke selvom barnet står på tæerne.
Den bevægelige platfod vokser barnet normalt fra, og barnet er fuldstændig upåvirket heraf. Men den stive platfod vil ofte give barnet problemer, det kan gøre ondt at gå, barnet bliver hurtigt træt, ked af det og vil hellere bæres ... og den stive platfod skal derfor undersøges og behandles. Ofte med indlæg og evt. med operation.
Det er en læge som skal vurdere jeres drengs fødder og det er rigtig fint at I har talt med lægen. Hvorvidt I skal bede om en henvisning eller om det er okay at vente til han er 2 år, kan jeg desværre ikke vurdere herfra. Måske er hans indfalden på foden på grund af en stor fedtpude i svangen?
Man skal altid passe godt barnets fødder og nogle gange vil speciallæger ordinere at barnet har særlige sko på både inde og ude. Men normalt siger man at fødderne skal bruges - også uden sko, så musklerne i fødderne trænes og bruges. Her er bare tæer det bedste og sundeste for barnet ...
Når barnet har fodtøj på, bør det passe til fodens naturlige bevægemønster. Det vil sige sko, der passer til fodens bredde og fodens højde. Der skal være en fast hælkappe og en god ...
... lukning, så skoene sidder godt fast på fødderne og så bør sålen være bøjelig, så gangen bliver så naturlig som muligt.
De første sko man giver børn er derfor normalt med en lige læst, det vil sige uden svangstøtte. Når skoen laves lige og uden svang, så ligger storetåen direkte i forlængelse af mellemfodsknoglerne. Det betyder, at når barnet går, så bevæger foden sig op og hen over storetåen og de øvrige tæer hjælper med til at styre foden. Hvis foden har en svangstøtte, så vil den kunne forhindre foden i at bevæge sig på denne måde og kan i værste fald gøre muskulaturen i foden passiv - svangen kommer netop i foden i takt med at fedtpuden i svangen forsvinder og foden bevæges op og fremad hen over storeståen, når barnet løber og går.
Det er således normalt at jeres drengs fod, når han går, bevæger sig hen og op over storetåen og at de øvrige tæer hjælper med til at styre foden ... Men spørgsmålet er om han gør det for meget og det kan jeg ikke vurdere :) ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn kan også fødes med en skæv fod, - hos nogle vil dette rette sig af sig selv, hos andre kræver det behandling. Men det lyder ikke umiddelbart til at være problemet hos jer.
I kan godt prøve at tale med lægen igen, evt. bede om at få en henvisning til en børneortopæd eller måske en bandagist.
Små børn fødes normalt hjulbenede, men mange børn vil de første par år, når de begynder at gå, godt kunne virke kalveknæede. Det vokser de normalt fra. Det man her skal være opmærksom på er, at barnet ikke mangler D-vitamin og at barnet ikke drejer ind i knæene på grund af problemer med hoften ...
Jeg håber I kan bruge lidt af mine tanker videre, fortsat held og lykke med ham og rigtig god sommer :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.