Annonce

Annonce

Svar: Blebarn med attitude


13. juli 2010

Kategori:
Alder:
3 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære mor

Det lyder ganske bestemt som om at der er en lille åbning for at træne renlighed, når jeres datter spørger "Tror du også, at man kan låne bøger om børn, der glemmer at sige til?" - Jeg får helt klart indtryk af at hun godt kan mærke at hun har afføring og skal tisse, men at hun ikke rigtig ved, hvad hun skal gøre ved det og hvordan hun skal tackle det ...

Jeg synes godt man kan forklare hende at det ikke er godt at gå rundt med urin og afføring i ble og ud i bukserne. Og jeg synes også I gerne må tale med hende om, at det ikke er rart for nogen af jer, når I dagligt skal skændes om at få en ren ble på - I bliver alle kede af det og det bedste er jo hvis man er glad og er gode venner ... MEN, det er uhyre vigtigt at I taler med hende om det på en anderkendende måde. Det er meget vigtigt at hun ikke føler sig forkert, føler sig nedgjort osv. men at I gør det på en måde, så hun virkelig mærker at I gerne vil hjælpe hende.

Det er meget vigtigt at I ikke giver hende skylden, men i stedet taler med hende om at det er hendes blære og numse der skal lære at finde ud af det og at I må hjælpe dem på vej. At få at vide at det skyldes en "drilleblære" kan have utrolig stor psykisk virkning på børn - så er det ikke deres skyld og så kan det meget bedre samarbejde om at få blæren lært det den skal :)

Jeg vil anbefale jer at I taler med hende om at det nu er tid til at prøve at skulle tisse og lave på toilettet og at I vil hjælpe ...


Annonce

... hende, at I ikke bliver sure, når der sker uheld osv. men at I støtter hende og at I skal hjælpe hinanden. Hun skal beholde bleen på, det skal være en bukseble, som trækkes op og ned som et par underbukser og så skal hun have fast toilettider.

Hun skal tisse som det første når hun står op om morgenen, som det sidste inden hun skal i seng. Hun skal tisse inden I kører op for at handle, inden I går ud for at lege osv. Hun skal tisse på de tidspunkter, hvor I andre normalt også ville gå på toilettet. Hun skal roses for at forsøge og er bleen tør nok til at blive brugt igen, så roses hun også for det. Er bleen våd, så siger I "pyt med det - så var det jo godt du havde bleen på" og "super godt at du prøvede på toilettet også.

I skal prøve at lægge toilettiderne der, hvor hun f.eks. lige har spist og ikke er begyndt at lege endnu, så hun ikke skal afbryde sin leg for at tisse, men i stedet får tisset af inden hun leger.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun må aldrig få at vide at hun bare kan tisse i bleen, hvis hun siger at hun skal tisse. Så skal I forsøge at finde et toilet så hurtigt som muligt, så I anerkender at hun har sagt til - også selvom det kan være svært at nå det, når man er i Djurs Sommerland eller sidder i bilen på motorvejen. Igen er det super godt at hun har sagt til og det roses hun for - det er ikke hendes skyld, at I ikke nåede et toilet i tide :)

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej. Rigtig meget held og lykke :)

Rigtig god sommerferie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce