Svar: Umulig at putte
Hej med dig
Tak, jeg har haft en dejlig ferie :)
På samme måde som din dreng i 9 måneders alderen havde en motorisk urolig periode og svært ved at overgive sig til søvnen og opvågninger om natten, så ser man ofte også dette hos børn omkring 1 års alderen, når de begynder at rejse sig og gå lidt mere rundt ... spørgsmålet er om ikke det er det, du oplever hos din dreng lige nu?
Du skal naturligvis sikre dig at hans puttetidspunkt er rigtigt, så han ikke puttes før han er parat til at sove. Det vil være rigtig godt at han får aftensmad, som består af fede fisk, ris, kartofler, pasta, grøntsager osv. Det er det man kalder for tryptofanholdige fødevarer som er med til at påvirke vores søvn. Derefter vil det være godt med et bad, fordi det virker søvnfremkaldende, han må gerne frotteres godt med et håndklæde osv. og så skal han have en godnatgrød og lidt varm mælk og derefter puttes.
Du må vurdere hvorvidt du skal sidde hos ham, når du putter ham, eller om du skal prøve at gå. Hvis han rækker armene op mod dig - tag mig op, gå ikke fra mig - så skal du naturligvis reagerer på dette og gøre som han beder om. Så er han ikke parat til at skulle sove og ligge alene for sig selv lige der. Så skal du evt. sidde med ham lidt i din favn og først putte ham lidt senere - kigge lidt i en bog, synge en sang eller lignende. Eller du skal tage ham ud af værelset og ...
... vente på at søvntoget kører forbi og så springe på det, når det er der.
Hvis han springer op og søger underholding, sjov og ballade, fordi han er så gammel nu, at han begynder at vise lidt mere egen vilje og naturligt synes det er sjovere og hyggeligere at lege med dig end at skulle sove, så kan det være fint at gå lidt fra ham, så du derved får signaleret, at det er sovetid og ikke legetid nu.
Han må jo i princippet gerne rejse sig, tumle rundt i sengen og stå og lave hopla - hvis han har brug for det, for derefter at kunne lægge sig til at sove - det behøver du ikke være sammen med ham om. Så kan du roligt gå, naturligvis hele tiden komme tilbage, tale lidt med ham, lægge ham ned, berolige og betrygge, fortælle at det er sovetid nu osv. og så vurdere om du igen skal blive der lidt eller gå igen. I denne alder, kan det være udmærket hele tiden at vurdere - blive eller gå og veksle lidt mellem hvad du gør.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Måske skal du gå lidt frem og tilbage med få minutters interval, for så derefter at blive siddende hos ham, holde ham i hånden og han så bliver liggende og overgiver sig i løbet af 2 minutter - det er helt fint.
Hele tiden fornemme, hvad det er han vil, hvad det er han signalere og også hele tiden vurdere, hvad signaler du sender og hvorvidt du så skal blive der eller gå lidt frem og tilbage :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Øl og amning
Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.
Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.