Annonce

Annonce

Svar: Kan ikke lide komælk


27. juni 2010

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sanne

Det lyder bestemt som om at det er smagen af mælk, jeres datter ikke er glad for, hun tager jo en fin stor slurk af koppen, men spytter det ud, når hun opdager det er mælk ...

Mælk er vigtigt netop for at sikre hende kalk og det anbefales at børn efter 1 års alderen tilbydes letmælk.

Sundhedsstyrelsen skriver: "Efter 1 år gives letmælk, ca. ½ liter om dagen. Det er ikke nødvendigt at komme op på hele mængden, men kosten lever nemmere op til det anbefalede indhold af vitaminer og mineraler, hvis den indeholder minimum 350 ml mælk eller mælkeprodukter om dagen".

Barnet behov for mælk vil altså ofte være dækket ind, hvis man giver et glas mælk morgen og aften og et surmælksprodukt midt på dagen, og så i øvrigt giver barnet ost, sovs og lader mælk indgå som en naturlig del af madlavningen. Det hele tæller med :)

Det vil være en god idé at give hende yoghurt af en eller anden slags. Det anbefales at vælge de neutrale produkter og så selv søde med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys, mysli (uden chokolade) osv. Mælk kan også kommes på en gammeldags frugtgrød som æblegrød, jordbærgrød, rabarbergrød eller lignende og mange børn nyder at få dette som mellemmåltid eller som dessert efter aftensmaden.

Hvis hun får havregrød om morgenen, så kan du vælge at koge den på mælk i stedet for vand. Du kan også indføre at I spiser risengrød fast til et aftensmåltid en gang om ugen, at du bruger mælk frem for andre former for væske, hvis du skal bage boller, lave frikadellefars eller lave kartoffelmos til jer alle sammen.

Smoothies synes jeg faktisk er en udmærket idé eller milkshake. I kan blende alle former for frugt og bær (frosne eller friske) og tilsætte et surmælksprodukt, så hun på den måde får mælken. I kan også lave en let milkshake ved bare at blende mælk og banan - det vil de fleste børn rigtig gerne drikke og der er i princippet ikke forskel på det og så på at drikke mælken af en kop og spise bananen ved siden af.

Det der er med smoothies er, at man skal huske at de ofte drikkes over længere tid og syren i frugterne sammen med frugtsukkeret kan give tandskader. Derfor er det vigtigt at hun får det som en drik/mellemmåltid og ikke render og nipper af glasset hele tiden. Og så er det netop en stor fordel at tilsætte f.eks. A38 fordi det neutraliserer syren lidt :)

Kakaomælk er ikke noget godt alternativ til mælk, fordi der er alt for meget sukker i kakaomælk. Faktisk indeholder det 5g sukker på 100g og derfor kan det ligestilles med sodavand og er ...


Annonce

... ikke noget børn skal have dagligt.

Hvis du ikke mener at du får hende til at indtage mælk og mælkeprodukt nok, så kan du være nødt til at give hende et kalktilskud dagligt. Hun har brug for 500mg dagligt og det kan gives som tabletter der kan knuses eller opløses i vand og drikkes. Fødevarestyrelsen anbefaler dog at hvis der ikke er tale om mælkeallergi, så bør man så vidt muligt sikre barnets behov for kalcium ved at medtænke mælk i maden, give et surmælksprodukt eller netop lave smoothies som et mellemmåltid.

Med hensyn til vand, så er det den bedste tørstslukker for jeres datter og det er vigtigt at hun drikke vand og dejligt at hun er glad for det :)

I Danmark anbefaler vi normalt at man kun koger vandet til barnet er 4 måneder gammelt, herefter kan man godt tilbyde drikke vand af kop, som ikke er kogt - med mindre, at man har privat vandboring.

Hvordan vandforholdene er hos jer, tør jeg ikke sige ... Hvad gør andre familier, bruger de vandet fra hanen eller køber alle vand på flaske til deres børn? Du må prøve at spørge jeres børnelæge.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Spinat - det må hun meget gerne få. Det der er med spinat, rødbede, fennikel og selleri er at det har et højt nitratindhold. Indtag af store mængder nitrat er ikke godt for kroppen og kan hos spædbørn i værste tilfælde give opkastninger og blåfarvning af huden. Det skyldes, at nitrat kan omdannes til nitrit, der reagerer med blodets hæmoglobin, så der dannes methæmoglobin. Herved mister blodet sin evne til at binde ilt, og kroppen bliver underforsynet med ilt, der transporteres rundt i kroppen med blodet.

Der er ingen problemer med at jeres datter spiser en stor mængde spinat en dag, det er kun hvis hun over en længere periode spiser mad med højt nitrat indhold, at det kan give problemer. Nitratrige grøntsager bør som tommelfingerregel kun udgøre en tiendedel af mosen/retten. Hvis nitratrige grønsager som f.eks. rødbeder eller spinat indgår i retten i en større mængde, bør den kun serveres for barnet en gang i mellem, f.eks. med ca. 14 dages mellemrum.

Disse anbefalinger gælder til barnet er ca 1 år, herefter kan hun i princippet spise som I andre :) Til voksne anbefales det dog også at man ikke reducerer sit indtag af nitrat ved at spise færre grøntsager, men i stedet ved at spise mange forskellige grøntsager. Så hvis i spiser så varieret som muligt, så skulle der ikke være problemer - heller ikke med spinat :)

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omsorgsdage

Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.

Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.

Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce