Svar: Afvænning af sut?
Kære Maibrit
De fleste børn vil omkring 3 års alderen være parate til at smide sutten og vil kunne indgå i et samarbejde omkring dette. Og det vil være naturligt at man i en periode op mod at sutten slippes helt, starter med at lade barnet få den mindre og mindre.
Det er generelt en god idé at begrænse brugen af sutten i løbet af dagen netop ved at holde fast i at han kun får den, når han skal sove eller hvis han er meget ked af det, har slået sig eller lignende. Det vil være rigtig godt, at sutten har en fast plads at ligge på, således at sutten bliver skoldet, lagt i sin æske og jeres dreng så fortælles "nu ligger sutten der, klar til når du skal sove!" og der bliver den så.
Når sutten på et tidspunkt skal helt væk også om aftenen, så skal den her erstattes af et andet hyggeligt ritual, f.eks. en godnathistorie og en dejlig blød bamse at putte med. At skulle væk med sutten handler altså om at give barnet noget andet i stedet, som er mindst ligeså godt og på sigt bedre.
Derfor er det også vigtigt at I lige nu anerkender jeres drengs behov for sutten, det at kunne søge trøst og beroligelse med sin sut, når han er træt og ked af det og hvis I vil have ham væk fra sutten, så skal han have noget andet at berolige sig med. En substitut for sutten og især for jer forældre - for ofte er det netop dette, som det handler om. Han har brug for ...
... noget der kan berolige ham, når han ikke har jer ved sin side, han har brug for noget han kan 'trøste sig selv med'.
Derfor vil det være en god idé at I sammen med sutten indfører en bamse eller lignende, så han altid når han sover puttes med den, så den er der, når han bliver ked af det - bamse kan f.eks. også få plaster på, når han har slået sig osv. Så den naturligt bliver ligeså tryg og vigtig som sutten. Når bamsen er introduceret, er det lettere at komme væk fra sutten.
Lige nu er Valdemar nok for lille til at kunne slippe sin sut, men om et halvt års tid vil det være rigtig fint at komme mere og mere væk fra den og indføre f.eks. en bamse eller lignende og når han så bliver 3 år, vil han måske være parat til at slippe sutten helt - nogle børn er klar før, andre lidt senere :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange kan man også være nødt til at stoppe med sutten, selvom barnet ikke er klar - fordi sutten ødelægger tænderne og tandlægen har ytret bekymring herom. Så generelt er det en god idé at minimere brugen af sut - også gerne allerede nu, hvor han er to år. Sig f.eks. til ham at sutten skal ud af munden, når han taler. Lav små aftaler med ham om at sutten ligger på sin plads osv. som beskrevet, så han ikke løber med den i munden hele tiden. Det vil være fint at gøre allerede nu :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.