Annonce

Annonce

Svar: Skrigehals


25. juni 2010

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det er altid svært, når børn skifter søvnrytme og adfærd, man bliver naturligt urolig, når barnet pludselig sover anderledes og kortere og når barnet pludselig begynder at græde mere og være mere pylret. Når barnet tydeligt vægrer sig ved at blive lagt ned og ikke vil puttes. Det hører dog alderen til, så en del af det du oplever handler sandsynligvis om den udvikling som din dreng går igennem lige nu.

Børn gennemgår forskellige faser i deres udvikling og når man ser på børn, så ligger disse faser nogenlunde præcist, sådan rent aldersmæssigt. Der ligger blandt andet en fase omkring de 19 uger - det man kalder for 19 ugers spring eller tigerspring, ligesom der også ligger en fase omkring 26 uger:o)

Fasen din dreng gennemgår lige nu er ofte kendetegnet ved at han bliver mere pylret og kan virke lidt mere småklynkende end du tidligere har oplevet. Han vægrer sig måske overfor visse fremmede, vil helst være hos dig og er stadig også lidt pylret selvom han er på din arm.

Han begynder at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder han nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden.

Han begynder også at bruge sine lyde, pludrer mere og mere varieret, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog og har flere og flere verbale lyde i sit repertoire.

Motorisk begynder han også at vende sig fra ryg til mave og omvendt, og han begynder måske at forsøge at krybe lidt hen over gulvet (ofte baglæns) og dreje rundt om sig selv.

Disse spring er altså tidspunkter hvor barnet udvikler sig både mentalt og fysisk og derfor perioder, som kræver lidt mere omsorg, trøst og nærhed. Denne fase varer nogle uger, så er der ro på igen i et par uger og så omkring 26 uge begynder næste fase så... Alt efter om barnet er født lidt før tid eller født efter termin kan faserne godt rykke sig et par uger.

I kraft af den udvikling han gennemgår, så er han også meget mere bevidst end tidligere. Han er således mere og mere afhængig af en fast soverytme, fast ritual, det gør ham rolig når ting er genkendelige og det er derfor et rigtig godt tidspunkt at arbejde lidt på lidt faste rutiner. Det vil sige faste tidspunkter at tilbyde mad, flaske og så putte ham på en fast måde, at gøre det samme igen og igen gør tingene genkendelige og dermed trygge og hjælper derfor på sigt til større ro.

I er allerede godt igang, lige nu er uroen der og fleksibiliteten lidt nødvendig fordi der sker så meget med din dreng, men det kommer stille og roligt, så hold fast i de gode rutiner I allerede har fået skabt. Og så skal ...


Annonce

... han måske også øges lidt i skemad - det er på sigt også med til at give dagen mere rytme og genkendelighed, det medvirker til mere faste rutiner :)

Da han har været igang med skemaden siden 4 måneders alderen og det umiddelbart går godt, vil jeg anbefale dig, at du nu forsøger at give ham 3 små skemåltider dagligt.

En plan for dagen, lavet ud fra de tidspunkter du tidligere har givet mig, kan se således ud:

Morgen 7.30: En lille smule grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød med frugt eller grøntsagsmos (skift gerne, så han hver anden dag får det ene og hveranden dag det andet), vand af kop. Tilbydes en agurkering at gumle på.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 14 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur han har taget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, - og igen også gerne en lille flaske

Aften 18: Grøntsagsmos, udgangspunktet bliver mere og mere de grøntsager I andre spiser, vand af kop. Kan her også tilbydes en agurkering at gumle på ...:)

Flaske og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften eller en gang i løbet af natten: Flaske som nu

Hvor motorisk stærk er Tristan? Jeg spørger fordi det kan være en idé at lade ham sidde lidt op i barnevognen, når du putter ham. Hvis barnevognen har et ryglæn, så kan du sætte ham op af dette - det er ofte skråt, så han ligger stadig mere end han sidder ... Det er vigtigt at han bliver tryg og glad ved sin barnevogn igen og lige nu, hvor han er så nysgerrig og gerne vil opleve og følge med, så er det rigtig vigtigt at anerkende dette behov. Så start med at sætte ham op i vognen og tril ham så en tur, hvor han kigger på verden, mærker vinden i ansigtet osv. Nyd det dejlige vejr :)

Og når han så virker parat til at sove, så lægger du ham ned, det er først der han skal puttes. Læg her mærke til tidspunktet, se hvad klokken er. Det giver dig en idé om, hvornår det rette puttetidspunkt er for ham, hvornår han egentlig er parat til at sove og det vil hjælpe dig til på sigt at få ham puttet uden større problemer, at du ved hvornår rette tidspunkt er :)

Vær også opmærksom på at han måske begynder at ændre rytme. Jeg har lavet planen ud fra dine tidligere angivne tider, men måske vil han nu begynde at sove en kortere formiddagslur og sove middagslur tidligere. Hans protest mod at blive puttet kan altså også handle om at hans søvnbehov og rytme i løbet af dagen måske er igang med at ændre sig, så han ikke kan forventes at sove så lang en formiddagslur mere ... :) Bare en tanke.

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce