Svar: Dårlig nattesøvn - 22 mdr.
Kære forældre
Det vigtigste når børn skal sove, er at de føler sig trygge og jeres datter er inde i en periode lige nu, hvor hun naturligt godt kan føle sig utryg, når hun skal sove.
Det er en utryghed som handler om at hun lige nu oplever verden større, hun oplever modstand i løbet af dagen - både modstand fra jer og fra andre børn. Hun oplever at få flere "nej´er" i løbet af dagen, I holder hende fast, fordi hun ikke må løbe ud på vejen, I stiller flere og flere krav til hende og opsætter flere og flere regler og også andre børn giver modstand - de skubber, bider, slår, tager legetøjet fra hende.
Hun oplever også mere og mere egne begrænsninger, der er så meget hun gerne vil og hun kæmper for at kunne, men stadig mestrer hun det ikke - ofte til stor frustration. Hun klatrer op, kommer højt op og oplever at det er svært selv at komme ned, hun løber, falder og slår sig ... I det hele taget er verden udfordrende.
I fortæller at hun går ud af sin seng og kommer ind til jer. Det fortæller mig at hun allerede har fået en juniorseng og det er naturligvis okay, det har I sikkert gode grunde til at vælge - men som udgangspunkt er hun måske lidt for lille til en åben seng, man kan godt forestille sig at jeres datter måske ville have været tryg ved at ligge i sin tremmeseng - netop i hendes lille trygge verden, som ville være i kontrast til den store verden hun lige nu oplever.
Det er synd at I skælder hende ud, for når hun søger jer, så er det et reelt behov for at være jer nær og når hun ender med at lægge sig foran døren, så er det fordi det er på den måde hun kan være tættest på jer ...
Det hjælper nogle gange at sætte sig på sengekanten og tale lidt om dagens forløb og alle de ting der sker og også nogle gange tale om det der skal ske. Ved at tale om dagens forløb, så får hun en masse tanker bearbejdet og vil derefter bedre kunne falde til ro. Man kan således godt, de aftener, hvor du oplever at hun har svært ved at give slip på dagen, sætte dig på sengekanten og tale lidt med hende om den dag I har haft. "Sikke en dejlig dag, så tog vi ud til mormor og så ..."
Jeg tænker at jeres datter simpelthen er fyldt så meget med indtryk og oplevelser at hun om aftenen ikke kan give slip og overgive sig til søvnen. Det kender vi også fra os selv - tankemylder og vi kan ikke sove. Så hjælp hende af med nogle af alle hendes tanker og se om hun så ikke falder roligere i søvn:o)
Derudover så tænker jeg også at I ...
... skal betrygge og berolige hende ved at være i nærheden. Hun har brug for jer, brug for at mærke at I er der og det skal I anerkende, men samtidig også sende nogle signaler om at det er sengetid og ikke legetid nu.
Det kan man gøre ved at gå frem og tilbage med korte intervaller, så I går i 3 minutter, kommer tilbage, betrygger, beroliger, putter igen, kærtegner, taler lidt og går igen. Hele tiden vender tilbage, også selvom hun ikke græder eller protesterer, viser hende at I er der og passer på hende og at hun trygt kan blive liggende i sin seng og sove.
Men man kan også gøre det, at man opholder sig i nærheden, være på værelset eller lige uden for døren i gangen, så hun kan høre jer og se jer og derfor ved at I er der, men uden at I sidder tæt på hende.
Det er vigtigt at I her stiller jer og laver noget praktisk, som f.eks. at strygetøj eller lægge tøj sammen. Det at være i gang med noget praktisk signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Samtidig kan man så verbalt betrygge barnet og fortælle hvad man vil have barnet til "jeg er lige her, læg du dig ned".
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
På samme måde kan man udnytte det at skulle lave noget praktisk – f.eks. gå frem og tilbage med rent tøj som skal lægges på plads – man har nemlig et formål med at gå frem og tilbage og det er noget helt andet end at vente på at barnet sover. Man siger således: "jeg henter lige noget af dit tøj, så kommer jeg igen" i stedet for "nu skal du lægge dig til at sove og så kommer jeg igen". Det sender nogle andre signaler og gør samtidig barnet rolig ved at være i sin seng.
Det kan altså være en god metode at benytte sig af til børn i jeres datters alder. I skal altså sende tydelige signaler om at det ikke er legetid, men sovetid nu. I skal samtidig vise hende at det der foregår efter sengetid er kedeligt. I skal betrygge hende ved jeres tilstedeværelse, ved at være i nærheden og ved verbalt at fortælle hende, hvad der skal ske nu "læg dig ned, jeg er lige her". Netop det at hun selv begynder at lægge sig ned er vigtigt i forhold til at forstå, at det faktisk er det I forventer at hun gør nu.
Tilsidst vil jeg lige sige, at I naturligvis skal sikre jer at hun er træt og parat til at sove, når I putter hende, - for ingen kan sove på kommando, så det er vigtigt at puttetidspunktet også er rigtigt :)
Rigtig meget held og lykke med hende, rigtig god sommer til jeres lille familie :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Bug Buster
Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.
Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.
Du kan købe "Bug Buster"...
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.