Annonce

Annonce

Svar: Hjælp! Vores barn er totalt på stoffer


20. juni 2010

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Lone

Børn i 9-10 måneders alderen er meget krævende og kan være svære at stille tilpas. Det er i denne alder, at man som forældre første gang virkelig mærker barnets temperament, barnets egen vilje, barnets spirende selvstændighed.

Man oplever det ved middagsbordet, hun vil pludselig ikke mades med skeen, kniber munden sammen, drejer hovedet, skubber skeen væk. Hun protesterer højlydt, når hun ligger på puslebordet, hun vil ikke skiftes, vrider og vender sig. Hun bliver dybt frustreret, når hun er på gulvet, hun prøver at kravle, komme op på alle fire - men det er svært og det er især svært for hende at mærke at hun ikke kan det hun vil. Hun bliver hurtigt træt af legetøj, har brug for adspredelse, har brug for at opleve, undersøge, mærke verden, dele oplevelser med dig. Hun elsker at udforske verden, men samtidig er hun også enormt klyngende, hun vil sidde på din arm, vægrer sig tydeligt mod at komme over til fremmede, græder måske bare nogen kigger på hende.

Din datter er i separationsfasen og er igang med at øve sin selvstændighed. Det er hårdt og det er en tid som kræver rigtig stor opmærksomhed og tålmodighed, - men det er også en skøn tid og det er rigtig vigtigt at du også ser på alt det positive - eller måske snarere, ser det der sker, som noget positivt. For det er tegn på at hun udvikler sig i en sund retning :)

Så prøv at nyde at lege med hende, nyd at hun er så interesseret i ting som hun er. Motiver hende til at forsøge sig med ting som du synes er sjovere, rarere - lad være med at ignorere hende, men deltag og motiver i stedet :)

Når hun skriger højt, så anerkend dette og tilbyd et alternativ "hold da op, hvor du kan skrige ... kan du også sige ppprrrr ppprrr" eller lignende, så du anerkender hendes lyst til at lave lyd, men opfordrer til en lyd, som du bedre kan holde ud :)

Tag dig tid til at lege med hende hver dag. Det er godt med tumle lege, lade hende hoppe på dit skød, ride-ranke "gumbelis, trav og hoppigaloppi", hun skal bruge sig selv motorisk, lær hende at klappe kage, synge sange med fagter osv.

Men leg også lege, hvor hun mentalt stimuleres og udfordres. Sæt hende på gulvet, placere en kurv med nye spændende ting foran hende, som hun kan tage op, studere, undersøge

Tag f.eks. nogle små farvede tørklæder, bind dem sammen og put dem i et rør og lad hende trække dem ud. Giv hende byggebægre, som hun kan stable ovenpå hinanden, eller som du kan stable og hun kan vælte :)

Leg gi-og-tag leg, hvor du giver hende et stykke legetøj eller beder hende om at tage noget fra kurven og øv så "tak og værsgo" hvor I skiftevis giver og tager til og fra hinanden.

Vend legetøj på hovedet og sæt det foran hende, opmuntre hende til at sætte legetøjet rigtigt, hjælp hende, guide hende.

Køb legetøj svarende til hendes alder, gerne noget hvor man putter i, trykker, hiver i et håndtag så lågen går op, en figur springer ud eller lignende. Det vil fascinere hende og underholde hende.

Børn i din datters alder sover ikke ret meget. De vil ...


Annonce

... ikke gå glip af noget, men vil undersøge og opleve - dagen skal ikke soves væk.

Gør det til en fast vane at komme ud med hende hver dag, meget gerne spadsere i barnevognen, hvis du kan det. Ikke nødvendigvis for at få hende til at sove - men netop for at give hende oplevelser (og for også at give dig selv en pause). Hun kan fint sidde op i barnevognen, kigge på verden, mærke vinden i ansigtet, se på de ting I går forbi. Der er masser af underholdning ude på gaden eller i parken, så gå ud med hende hver dag. Tag et tæppe med, sæt jer på et stykke græs, tag lidt frugt og vand med til hende, en bolle eller lignende. Bare det at sidde på jorden, spise mad på en græsplæne - mærke græsset under sig osv. Det er masser af stimulation og oplevelser og hun vil elske det. Samtidig vil det give dig lidt mere ro, at komme væk hjemme fra og opleve noget andet :)

Du er i tvivl om dagsplanen og derfor vil jeg sende dig en plan som jeg tænker den kan se ud til et barn på 9-10 måneder:

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller mælk af kop (sødmælk eller mme)

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur, sover måske kun 45-60 minutter

Frokost 11.30-12: Fiberholdigt brød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, tun, sildepostej, rognguf eller lignende. Suppleres med kogte grøntsager, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignende, ½ hårdkogt æg, rejer, muslinger og suppleres også gerne med grøntsagsmos (rester fra aftensmaden eller mos fra glas), vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til middagslur - hvis hun først sover middagslur kl. 14.30, vil det være fint at give hende et mellemmåltid inden luren, f.eks. en portion tykmælk med frugtmos på.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, kan også her tilbydes lidt tykmælk eller lignende surmælksprodukt, hvis hun ikke har fået det inden middagsluren. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der skal være mad i stykker og også moset mad - maden tager udgangspunkt i jeres mad, hun spiser helt almindelige retter som pasta med kødsovs, lasagne, laks, fiskefrikadeller eller lignende. Vand eller mælk (sødmælk eller mme) af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20 Tidspunktet varierer efter hvor sen og hvor lang en middagslur hun tager

Sen aften eller en gang i løbet af natten gives flaske.

Der kan også gives flasken inden middagsluren, de fleste børn har i 9 måneders alderen brug for 3 flasker dagligt, men i 10 måneders alderen vil de kunne nøjes med to, hvorfor jeg kun har lavet planen med to flasker her :)

Så ro på i forhold til aktivitetsniveau og frustrationer hos jer alle tre - det lyder aldersmæssigt helt normalt :) Og jeg synes som sagt at I skal aktivere hende, gå ind i det, lege med hende, tumle med hende, køre ture med hende, tage hende med ud osv. Jo mere I kan møde hende og det hun gerne vil, jo bedre er det :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke og rigtig god sommer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce