Annonce

Annonce

Svar: Skoliose?


18. juni 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Lene

Det er begrænset hvad jeg ved om CMT - men lidt kan jeg læse mig frem til og vil gerne dele mine tanker med dig :)

CMT er forkortelsen for Charcot-Marie-Tooths sygdom. Denne sygdom hører ind under det man kalder for Hereditær motorisk og sensorisk neuropati, hvilket betyder arvelig sygdom i bevæge- og følenerver.

CMT inddeles i fire forskellige typer og herunder også forskellige undertyper. Det er faktisk meget komplekst ... Sygdommen sidder i de perifere nerver, det vil sige de nerver, som løber fra rygmarven ud til musklerne i arme, ben og krop. Det medfører både føleforstyrrelser men også svind i muskelmasse.

Type 1 og type 2 er de mest almindelige typer og i Danmark mener man at mellem 500-1000 børn og voksne har CMT. Sygdommene er arvelige og arvegangen ved type 1 og 2 er oftest dominant, det betyder at hvis én af forældrene har sygdommen, er der 50% risiko for, at deres barn får sygdommen.

Da I er i tvivl om hvorvidt din mand egentlig har denne sygdom og er urolige for, hvorvidt jeres dreng i givet fald kan have arvet sygdommen fra sin far så synes jeg det er helt relevant at få arvebiologisk / genetisk rådgivning. Der findes blandt andet genetisk rådgivning på Rigshospitalet, måske også andre steder i landet ... Jeres læge vil kunne ...


Annonce

... henvise jer her.

Type 1 vil man i dag kunne undersøge allerede hos barnet imens det ligger i livmoderen - man kan altså lave fosterdiagnostik. Type 2 kan man teste for efter fødslen og det er som sagt netop type 1 og 2 som er de mest almindelige former.

Med hensyn til Skoliose, så betyder det i princippet "skæv ryg" og hvis din mand har dette, kan jeres søn naturligvis godt have arvet det. Som udgangspunkt synes jeg I skal starte med at få jeres læge til at vurdere jeres dreng og derfra lave en henvisning til børneafdelingen eller en anden type af specialist, hvis I mener jeres dreng er arveligt disponeret for skoliose. Hvis han evt. har skoliose er det ikke sikkert det er kiropraktisk behandling han skal have - det er en specialist opgave at vurdere dette og derfor skal I henvises til den rette behandler fra starten.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor er mit råd at I kontakter lægen med henblik på vurdering, samtale og henvisning til relevant instans :)

Med henblik på hvor tidligt man vil kunne se skoliose, så har jeg hørt om børn i børnehavealderen som tydeligt havde skævhed af ryggen .. så mit umiddelbare bud vil være at det kan man se ret hurtigt, sandsynligvis inden for de første par år - men det må du ikke hænge mig op på :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.

Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.

Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce