Annonce

Annonce

Svar: Problemer med at falde i søvn - 21 mdr.


17. juni 2010

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Imander

Der er ofte flere ting som spiller ind på børns søvn og når børn har svært ved at overgive sig til søvnen om aftenen, er man nødt til at se på forskellige ting ...

Jeg kan ikke helt se, hvad der foregår hos jer, men kan kun gå ud fra hvad du skriver og du giver mig her flere oplysninger.

For det første fortæller du at han på ingen måde virker træt, når I prøver at putte ham kl. 20. Derfor tænker jeg, at I måske skulle prøve at putte ham senere ...

Du fortæller også at det påvirker din mand og dit forhold, så meget at I nu er begyndt at skændes. Jeg er her nødt til at sige, at nogle børn naturligt ikke vil sove, hvis de mærker uro i familien ... dette sammenholdt med at du også fortæller at hos din mor sover han uden problemer - måske er hun mere rolig og sender nogle andre signaler ...

Så fortæller du også at I ofte ender med at skælde ud og sige "du skal blive i den seng nu!", men måske forstår han ikke hvad det er I vil, måske har han netop brug for at I bruger tid hos ham, når han skal sove ...

Du fortæller her, at I ofte ligger ham i jeres seng, læser bog og bruger et kvarter sammen med ham på denne måde - og det er super godt. Men faktisk kan det være problematisk at det hyggelige putteritual afbrydes.

At skulle gå i seng og skulle overgive sig til søvnen er forbundet med adskillelse fra forældrene, og det er meget svært for små børn. Derfor er det en god idé, at putterutinerne foregår i det værelse, hvor barnet forventes at sove.

Derfor bør godnathistorien læses ved barnets seng, så jeres dreng lærer at se frem til den stund, hvor I opholder jer der. Hvis I læser godnathistorien i stuen eller i jeres seng, så er der en risiko for, at han oplever det at skulle flytte over i sin egen seng som noget ubehageligt. I forlader jo det hyggelige, det rare for at komme i seng og I signalerer derved, at nu slutter det dejlige, og i ...


Annonce

... stedet starter "den forfærdelige" separation.

Han lyder ikke til at være en dreng der sover for meget, men I kan naturligvis godt forsøge at skære lidt i hans middagslur, for at se om han så er mere træt og parat til at blive puttet tidligere. Jeg synes ikke I skal fjerne hans middagslur helt, han har stadig brug for det afbræk om dagen, men han kunne måske sove 1-1½ time istedet for at sove 2 timer midt på dagen, I kan i hvert fald forsøge om det vil gøre en forskel :)

Hvis han søger underholdning og leg og ikke virker træt, så er det naturligvis problematisk at putte ham. Ingen af os kan sove på kommando og det handler om at springe på søvntoget, når det kommer forbi ... Når man ikke det ene tog, er man nødt til at vente på at det næste kommer, hvilket ofte vil tage mellem 20-40 minutter :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aldersmæssigt har han også en alder, hvor han naturligt prøver grænser og hvor I skal prøve at være klare i de udmeldinger I giver og være konsekvente omkring de ting I siger, de regler I har. Det betyder at sengetid f.eks. er ens hver dag uanset om det er hverdag eller weekend, ligesom regler omkring hvor mange godnathistorier man læser osv. også skal følges.

Det kan være en fordel at lave noget praktisk og ikke bare vente på at barnet skal sove. Det at være i gang med noget praktisk som at lægge tøj sammen eller stå og stryge tøj, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Samtidig kan man så verbalt betrygge barnet og fortælle hvad man vil have barnet til, I skal stå i nærheden, så han kan se jer og I kan se ham og så sige "jeg er lige her, læg du dig ned", så han forstår at det ikke er tid til underholdning og sjov, men sovetid nu :)

Jeg håber du kan bruge lidt af ovenstående tanker og via dem måske pejle jer lidt ind på, hvad der sker hos jer.

Fortsat held og lykke og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce