Annonce

Annonce

Svar: Overgang til skemad - Vil ikke tage flasken


16. juni 2010

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære frustrerede mor

Jeg kan godt forstå du er frustreret, for det er super vigtigt at din dreng vil tage sin flaske stadig væk, størstedelen af hans indtag bør fortsat være mælk.

Du tilbyder også flasken på helt relevante tidspunkter og det lyder lidt som om at din dreng også har brug for mælken, men afviser flasken på grund af smagen. Det lyder som om at han er blevet ret træt af smagen og det kan man jo ikke fortænke ham i. Derfor kan man godt tale for at du nu forsøger med lidt forskellige produkter for at se om interessen kan komme tilbage. De smager jo forskelligt, så prøv at variere, så han ikke får det samme hele tiden.

Du kan også forsøge at tilsætte lidt sukker til mme, ikke gøre det til en fast vane, men fordi den lidt søde smag måske kan få ham til at acceptere flasken - du kan tilsætte 1 tsk. sukker i 100ml, det er okay i en periode og så trappe det ud igen.

Også vælling kan være en mulighed. Vælling anbefales normalt først fra 6 måneder nu, men smagen af vælling med pære eller lavet på majs vil måske godt kunne interessere ham og det vil give ham kalk, jern osv. som er vigtigt for ham. Han bør dog ikke leve udelukkende af vælling, men bør også få andre former for erstatning.

Jeg kan godt forstå at du tilsætter mme til hans mad, det bør du også gøre - men prøv om du kan lave det på vand og så kun tilsætte ½ dl. mme til grød og mos - simpelthen for at smagen af mme ikke skal være for gennemtrængende for ham. Hvis han er træt af smagen, så bliver det jo sandsynligvis ikke bedre af at også skemaden smager af mme.

Prøv om du kan udnytte det at give ham mælk, når han sover. Det kan naturligvis på sigt blive et skråplan hvis han kun vil spise flaske i søvne, men ikke desto mindre er det nogle gange nødvendigt for at få ham til at tage imod den.

Jeres plan for dagen ser umiddelbart fin ud, men du kunne godt arbejde på at få ham til at sove en lidt længere middagslur, det kunne måske også gøre, at han så ville drikke mere flaske om eftermiddagen, hvis han vågnede op og var tørstig efter en god lur ...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Tilbydes lidt grød, ca ½ dl. Evt lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til ...


Annonce

... formiddagslur ca kl. 9-9.30, sover ca 45 minutter som nu

Frokost 11: Grøntsagsmos ca ½ dl. vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13, sover her sin længste lur og du må gerne køre med ham i barnevognen for at holde ham sovende.

Eftermiddag 16-16.30: Flaske

Powernapper måske 20-30 minutter

Aften 18: Grøntsagsmos, ca ½ dl. vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20-20.30 som nu


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften eller tidlig nat 23-01: Flaske som spises mere eller mindre i søvne

Som du kan se har jeg lavet denne plan, så din dreng får skemad når han vågner og flaske inden han puttes. Der går ofte 1½ time imellem at han tilbydes det ene og det andet - nogle gange mere, og samtidig holdes mængden af skemad nede på ca ½ dl (giv max 3/4 dl) så du sikrer dig at der stadig er plads til mælken.

Prøv at give ham flasken, imens han ligger i sin barnevogn. Elever hans madras lidt i hovedenden, så han ikke ligger helt fladt og lad ham drikke sin flaske i vognen, hvor han er skærmet af kalechen og naturligt også skal overgive sig til søvnen. Du skal ikke lige nu spekulere så meget på hvorvidt han falder i søvn med flasken eller ej, lige nu handler det om at få ham til at indtage mælk nok, så han også kan begynde at tage på igen.

Så for at svare på dine spørgsmål, så skal du altså ikke arbejde på at få ham til at spise mere grød og mos ved hvert måltid. At spise mellem 1/2-3/4 dl. af gangen er meget passende netop for at give plads til mælk i maven.

Du kan skifte mme mærke og du kan prøve at udnytte flaske, når han sover, ligesom du med fordel kan give ham flasken i barnevognen om dagen og i sengen om aftenen.

Hans afkortede lure kan godt hænge sammen med alder og udvikling, men hænger sandsynligvis også sammen med at han ikke får mælk nok. Hvis han fik mælk nok, ville han sandsynligvis sove bedre, længere, mere sammenhængende. Problemet er bare at han har svært ved at mærke hvornår han reelt har behov og lyder til at være en dreng, som har svært ved at føle mæthed og sult - og det er bestemt ikke nemt - men du gør det godt! :)

Temperament har noget at sige, vi er alle forskellige og temperament er jo også arveligt, så hvem ligner han? :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce