Annonce

Annonce

Svar: Laktoseintolerans


11. juni 2010

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Benedikte

Det er i første omgang jeres læge du skal tale med og det vil være helt relevant at drøfte problematikken med lægen. Det er lægen som også skal henvise jer videre, hvis det skønnes nødvendigt. Lægen vil kunne henvise til diætist, men hvorvidt I kan få økonomisk støtte eller skal betale selv, tør jeg ikke sige.

Laktoseintolerans kaldes også for laktosemalabsorption og det betyder at man ikke er i stand til at nedbryde mælkesukker (disakkaridet laktose) i tarmen og derfor får symptomer fra mave-tarmsystem, når man indtager mælk og mælkeprodukter. Når man ikke kan nedbryde laktose, så skyldes det en mangel på enzymet laktase i tyndtarmens slimhinde.

Man kan have medfødt laktoseintolerans, hvor barnet allerede fra fødslen mangler enzymet laktase. Det ses meget sjældent, men det ses.

Man kan også have en erhvervet form for laktoseintolerans, hvor laktase er til stede fra fødslen og i de første leveår, men så forsvinder gradvist. Hos ca. 5% af voksne danskere vil man se erhvervet laktoseintolerans, mens det andre steder i verden er langt hyppigere og det er i den forbindelse helt relevant at du medtænker arvelighed i forhold til din asiatiske baggrund :)

Da mælk er en let tilgængelig kilde til kalk, er det vigtigt at man ikke udelukker mælk fra barnets kost, hvis der ikke er tilstrækkeligt grund for det. Derfor er det vigtigt at hun bliver undersøgt og det kan lægen gøre, alternativt vil lægen henvise til allergolog eller ...


Annonce

... børneafdeling.

Man kan lave en laktosebelastning. Det vil sige en undersøgelse, som viser om man har nedsat evne til at nedbryde mælkesukkeret, laktose. Man skal møde op fastende og så får man et glas vand oprørt med laktose som skal drikkes. Man vil lige før og under undersøgelsen også skulle have taget blodprøver i øreflippen - ved start, efter 15 minutter, 30 minutter, 45 minutter og 60 minutter og skal så via et skema også svare på hvorvidt man får maveproblemer/mavesmerter undervejs.

Man kan også lave andre former for tests, blandt andet kan man også lave en gen-test, så vidt jeg ved :)

De fleste med laktoseintolerans vil godt kunne tåle en lille smule mælkeprodukt og da det ikke er farligt, så sker der ikke noget ved at forsøge. Måske vil din datter reagere på den is hun spiser til fødselsdagen eller det flødeskum der var på lagkagen, men så ved du hvorfor ...


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Laktose findes i alt slags mælk og derfor også i forskellige produkter som indeholder mælk, det findes således også i f.eks. flødechokolade. Man kan heller ikke så godt tåle gede- og fåremælk, laktose er i alt slags mælk.
Så det kan være svært helt at undgå.

Jeg har ikke hørt noget om at tilstanden kan blive forværret, hvis man får lidt mælk en gang imellem, f.eks. fordi man spiser lidt is eller flødechokolade til en fødselsdag - men det må du ikke hænge mig op på :)

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce