Svar: Vil ikke afføring på toilettet
Kære Lene
Det er normalt at børn bliver renlige med vandladning før afføring og det er også normalt at børn kan have meget svært ved at skulle give slip på deres afføring.
Det er vigtigt at du overvejer om din datter kan have problemer med forstoppelse. Det sker at børn der har svært ved at give slip på deres afføring, holder sig og derfor får ekstra svært ved at komme af med det. Det kan derfor være en god idé at give hende afførinde kost - ekstra meget frugt, måske svesker eller lignende, groft brød og masser af væske og hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan det være nødvendigt at give hende lidt afføringsmiddel.
Hun skal naturligvis ikke have tynd mave, så hun ikke kan holde sig, men det kan være en god idé at holde hende mave igang, så hun meget let kan komme af med sin afføring. Det må nemlig ikke forbindes med noget ubehageligt eller noget der kræver noget særligt. Så når hun tisser og du f.eks. opfordrer hende til at slå en prut, så hun presser lidt, så kommer afføringer naturligt ud og det skal du så kommentere så det bliver en succesoplevelse. Det sker jo faktisk uden at hun når at bemærke det og på den måde forsvinder det farlige.
Hvis hun er meget følsom omkring sin ble og insisterer på at få bleen på, når hun skal af med sin afføring, så synes jeg du skal lade hende få bleen på, men så sig til hende at hun stadig skal gå på toilettet og lave i bleen. Så hun forstår at det er på toilettet at det foregår og jeg synes også du kan sige at ...
... hun skal sætte sig på toilettet med bleen på. I hvert fald til at starte med, så hun bliver helt tryg ved det og til sidst så kan gøre det samme - men uden bleen på :)
Ros hende for at samarbejde og mindre for hvorvidt der kommer afføring eller ej. Altså fokus på selve processen og det at hun deltager, mere end på hvad der kommer ud af det.
Læs bøger med hende om hvordan hun fungerer, hvad der sker med maden vi spiser, så hun får et mere naturligt forhold til sin krop. Også bøger der handler om at gå i bad, sørge for at bevæge sig, passe på sin krop, børste sine tænder, gå på toilettet, vaske sine hænder osv. så tingene bliver afdramatiserede lidt og så I kan få en snak om, hvorfor man skal gå på toilettet osv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I kan også låne bøger der handler om afføring - f.eks. "Muldvarpen der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved" eller Sebastian Kleins bøger "Gæt en lort" - igen for at gøre det hele så naturligt som muligt.
Det med belønning kan faktisk være lidt svært, for hvad skal man gøre, hvis det så ikke lykkes og måske bliver hun utryg ved netop dette - hvad nu hvis jeg ikke kan ... Børn tænker rigtig meget over tingene og hun ved godt at I gerne vil have hende til at lave afføring på toilettet. Det er hun ganske givet fuldstændig klar over, men hun har brug for lidt tid, samtidig med at I naturligvis skal prøve at guide hende og støtte hende i at hun sagtens kan klare det.
Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.