Svar: Spørgsmål om mad m.m.
Hej med jer
Tak for jeres brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng, håber at han har fået det bedre og er ved at være rask, når jeg nu svarer jer i dag ... :)
I skal udnytte at jeres dreng, har lyst til at putte i munden og gerne vil sidde med noget selv. Det er vigtigt at bibeholde dette og netop finde hans motivation ved at give ham mad i hånden. Jeg vil derfor anbefale jer, at I starter hvert måltid med at give ham mad i hånden at sidde med selv, som han kan gumle på, opbløde med spyt og sutte saften ud af.
Det har den fordel at det for det første stimulerer ham mundmotorisk, men det har også den fordel at det gør ham opmærksom på at det er spisetid og at han dermed bliver gjort klar og er mere parat, når skeen kommet. Mit forslag er derfor at han starter hvert måltid med noget i hånden og imens gør I så skemaden klar.
Når han efterfølgende skal spise, så er det vigtigt at I sætter jer foran ham, han skal sidde i sin høje stol og den der giver ham mad, skal sidde foran ham, få øjenkontakt og holde ham fast i at nu er det spise tid. Det gøres ved at verbalisere omkring maden og ved at lade ham spejle sig i jeres ansigt.
Du skal altså bruge din stemme og din mimik: "mmm mam mam mam, dejlig mad" åbne munden (han spejler sig i dig), ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, smager godt", åbne munden ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ligesom ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting, men hjælpes til at holde fokus.
Når han så alligevel forstyrres af noget eller har brug for en pause, så er det naturligvis helt okay, så følger I ham i det "nå skat, skal du have lidt at drikke" og så får han lidt vand og derefter er han så klar igen "hej skat, er du klar, mere mad, mmm mam mam" og så starter I forfra.
Der skal altså skabes interesse ved at starte måltidet med mad i hånden og derefter ved at motivere ham via jeres verbale sprog og mimik. Og ja - nogle gange føler man sig som en større ...
... skuespiller, men det kan være nødvendigt i starten indtil han finder ud af, hvad det handler om og så må I skiftes - for måske den ene har bedre held end den anden :)
Derudover er det super vigtigt at maden er interessant og smager af noget og i en alder af 7½ måned må han få stort set alt hvad I spiser og det er vigtigt at maden tager udgangspunkt i jeres mad.
Det lyder som om at han har svært ved at kapere mad i grovere stykker eller mad som indeholder klumper og sådan er der børn der har det. Det betyder ikke at han ikke skal have mad i fastere konsistens, men det vil være rigtig godt, hvis I giver ham tingene adskilt. Så han ligeså stille lærer at det der kommer med en ske, skal mere eller mindre bare synkes og det I giver ham i munden med jeres fingre, skal tygges. Der er således ikke spor i vejen med at I giver ham blendet grøntsagsmos med skeen og så små hapsere af indmaden af en frikadelle ved siden af, hvis han bedre kan spise det på denne måde.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Mad i hånden kan være ristede rugbrødsbjælker eller andre former for brødskorper, agurk, en kartoffelbåd, kogte buketter af blomkål eller broccoli, blødere typer af frugt - som appelsinbåde, et stort modent jordbær, melon, både af blomme, fersken eller en meget moden pære. Han kan også få lidt smattet hindbær ind i munden, som han kan sidde og sutte lidt på :)
Og så skal I ikke fokusere på hvor meget der kommer ind, men i stedet fokusere på at det er rutinen omkring måltidet der er vigtig og at lidt er bedre end ingenting. Det er bedre at han spiser 4-5 skefulde til ½ dl. og holder dette i sig, end at han ender med at kaste op, fordi maden bliver for meget for ham. Han skal forbinde det at sidde ved bordet med noget dejligt og rart :)
Med hensyn til at pludre i stavelser, så er de fleste børn ofte 8 måneder inden de begynder på dette (nogle lidt før, men også andre lidt senere), så her har han altså lidt tid endnu ...
Rigtig meget held og lykke, håber ovenstående hjælper jer videre på vej :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder