Svar: Night Terror?
Kære Karen
Tak for dit brev og velkommen til :)
Night Terror eller natteskræk, som det også hedder på dansk, kan godt være det I oplever hos jer.
Det er sådan, at når vi sover, så skifter vores søvn mellem det man kalder non-REM søvn, som indeholder 4 forskellige stadier fra at sove let til at sove dybt og så REM søvn der er vores drømmesøvn.
Det er naturligt at børn kan vågne lidt op mellem stadierne i non-REM-søvnen og barnet vil her på en gang både virke vågen og virke sovende.
Når man har mareridt, så er der tale om drømme, der opstår under REM-søvn og efterfølges af vågenhed, men hvis man har natteskræk, så sker der en delvis opvågning af den dybeste non-REM-søvn. Hos små børn er det ofte meget svært at skelne mellem disse to fænomener og jeg kan godt forstå I bliver i tvivl om hvad det egentlig er.
Børn som vågner af mareridt vil normalt have dette sidst på natten, barnet vil vågne, kalde på mor eller far, barnet vil genkende dig med det samme og barnet vil ofte også kunne huske det næste morgen. Men et barn der har natteskræk har det ikke på denne måde.
Et barn med natteskræk vil vågne op og sidde med åbne øjne - barnet ser altså vågen ud og gråden vil ofte lyde mere som skrig end som gråd, men barnet vil tale usammenhængende og virke konfus. Barnet vil ikke kunne genkende forældrene og man kan godt få fornemmelse af at man er en del af barnets drøm.
Det bedste I kan gøre er at tale beroligende til hende og forsøge at putte hende igen og få hende til ro og videre i søvnen. Men I skal ikke tale alt for meget med ...
... hende, da I så hurtigt bliver en del af hendes drøm og I skal ikke stille for mange spørgsmål - bare gentage de beroligende ord I plejer at bruge, når hun skal beroliges og forsøge at få hende puttet godt med dynen og få hende videre i søvnen.
I skal ikke vække hende, hvis I kan undgå det, men altså prøve at få hende til at sove videre - netop fordi hun jo rent faktisk sover, når det sker :) så det er et eller andet sted et spørgsmål om at få hende beroliget og sendt videre i søvnen.
Så når man har et barn som har problemer med natteskræk eller Night Terror, så er det vigtigt at gøre følgende:
- Tag det roligt. Selvom det ser skræmmende ud, er det mere skræmmende for dig at se på, end det er for barnet, som er midt i det.
- Prøv at berolige barnet ved at lægge det ned, putte dynen omkring og få barnet videre i søvnen.
- Tal ikke for meget til barnet, da du hurtigt kan blive en del af barnets drøm og stil ikke spørgsmål.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Forsøg ikke at presse barnet til at blive holdt om, da barnet vil afvise dette.
- Væk som udgangspunkt ikke barnet, men hjælp det videre i søvnen.
- Hvis barnet vågner, eller du føler dig nødsaget til at vække barnet, fordi det virker meget voldsomt på både dig og barnet, så sørg for at berolige barnet, giv lidt vand at drikke og afkræv ikke nogen forklaring. Fortæl barnet at det har drømt men ikke, hvordan det har virket på dig. Det er vigtigt ikke at skræmme barnet.
- Bevar selv roen og kontrollen.
Ovenstående råd er fra min bog "Sådan får du dit barn til at sove!"
Rigtig meget held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to