Svar: Forarbejdet kød og dåsefisk
Kære Lisa
Det er rigtigt at det anbefales at vi så vidt muligt undgår større mængder saltet eller røget kød, ligesom det også anbefales at undgå for meget forarbejdet kød.
Forarbejdet kød dækker så vidt jeg ved både over en kemisk forarbejdning, som f.eks. ses ved pølser, bacon og skinke. Men man taler også om kød der forarbejdes eller oparbejdes, når det ligger i køledisken. F.eks. et stykke kød, der starter som en steg, bliver skåret ud og solgt som bøffer og derefter som kødtern og tilsidst som hakket kød.
Når kød forarbejdes på denne måde, er det i orden at ændre dets holdbarhedsdato hver gang - og det kan være rigtig svært at kontrollere, så noget af det kød vi finder i køledisken kan faktisk godt være 'forarbejdet kød' selvom vi tror vi køber frisk kød ... bare lige en tanke med på vejen :)
Hvorvidt leverpostej kan høre til kategorien forarbejdet kød tør jeg ikke sige. Generelt tænker jeg dog at det jo er vigtigt at varierer børns indtag af kød og jo mere forskelligt man kan give dem, jo bedre er det. Derfor synes jeg personligt også at børn skal have lov til at få en pølse en gang imellem, have skinke, bacon eller andet - som en naturlig del af en varieret kost ...
Det er rigtig fint at give sit barn fisk på dåse, fisk er generelt vigtigt og fisk på dåse er stadig sundt og ...
... rig på Omega 3 fedtsyrer og andre gode ting :)
Med hensyn til hvorvidt man skal putte fisk fra dåse over i en anden bøtte efter åbning, så er det korrekt at man tidligere anbefalede dette. Grunden til at man ikke går så meget op i det mere, skyldes så vidt jeg ved at problemer med afgivelse af stoffer fra dåsemateriale ikke længere er så aktuelt som tidligere - i hvert fald ikke, hvis man køber dansk producerede produkter ...
Det er især afgivelse af tin fra dåser, som man er opmærksom på og i dag laves de fleste dåser sådan, at de bliver lakeret indvendig, så de ikke kan afgive tin til maden. Alternativt bliver der brugt dåser i aluminium og det vil sige at der slet ikke indgår tin i materialet, hvorfor der ikke kan afgives tin til maden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man kan stadig godt købe produkter på dåse, som er importeret og derfor ikke har lakeret inderside, det kan f.eks. være ananas, asparges, abrikoser eller tomater på dåse. Men når der er tale om danskproducerede levnedsmidler, så burde man umiddelbart ikke skulle bekymre sig om frigivelse af tin til indholdet.
Men, som altid - hvis man vil være på den sikre side, så er det ganske udmærket at komme resterne af en dåsefisk eller andre fødevare fra dåse i en plastbøtte, når det stilles i køleskabet.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Laktulose
Laktulose er et middel, som bruges ved hård mave. Hvis du oplever, at dit barn ikke kan komme af med sin afføring, afføringen er knoldet og hård, måske virker dit barn til at have smerter i forbindelse med, at det skal have afføring - så kan læge eller sundhedsplejerske anbefale dig, at du giver dit barn laktulose.
Laktulose drikkes, og kan f.eks. gives til baby på en ske. Laktulose virker ved at binde vand i tarmen og derved blødgøres afføringen, så barnet lettere kan komme af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to