Svar: 9 måneder - slut på natamning
Kære Karina
Din dreng har brug for 3 amninger i døgnet med den alder han har nu og i jeres tilfælde vil de 3 amninger ligge bedst aften, ca kl. 19.30, sen aften ca 23.30 og næste morgen tidlig 05/06. Det du skal arbejde på og som er en overkommelig og realistisk målsætning er, at din dreng ikke længere skal ammes mellem midnat og næste morgen tidlig.
Det er altså først mål - han skal have bryst når han puttes, inden du selv går i seng (hvis du kan holde dig vågen så længe) og så igen tidlig morgen - men ikke derudover.
Om dagen skal han ikke ammes mere og han skal i stedet tilbydes rigtig mad og vand af kop (ikke mælk af kop) da hans mælkebehov stilles hos dig.
Han skal nu også lære at falde i søvn uden at blive ammet først. Om dagen skal han puttes uden denne afhængighed og i stedet kan han putte med kærtegn, beroligende ord, en putteklud eller lignende. Og det ritual I har om dagen skal du overføre til om aftenen.
Det er vigtigt at han ikke længere falder i søvn i din favn eller med brystet i munden. Han skal ammes, men flyttes ned i sengen, hvor du ønsker han skal sove på det tidspunkt, hvor han registrerer hvor han ligger og samtidig er træt nok til at falde i søvn. Du skal berolige ham med dine hænder, kærtegn osv. og på den måde lulle ham ind i søvnen, men han skal ikke længere falde i søvn med brystet eller imens han sover hos dig.
Sålænge han falder i søvn et andet sted end du ønsker han skal sove om natten, så vil han søge dette sted hver gang han vågner om natten. Vi vågner alle sammen alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat, skifter stilling, trækker dynen om os, sparker dynen af, putter os ind til vores partner osv. Når vi har disse små opvågninger så registrere vi at alt er som da vi faldt i søvn og hvis han har lært at brystet eller din favn skal være der, så vil han søge dette hele natten igennem og vil klynke og være urolig, indtil du giver ham det han havde da han faldt i søvn. Derfor er du nødt til at lære ham at sove med beroligende ord, kærtegn osv. men hvor han skal sove hele natten og du er nødt til at lære ham at sove uden at have brystet i munden hele tiden.
Han skal sove i sin seng og ikke sove sammen med dig. Det vil være rigtig synd for ham at lade ham ligge foran mælkebaren og så nægte ham at komme til. Derfor skal han ammes og puttes i sin seng og også sen aften, er det vigtigt at du sætter dig op, sørger for at han spiser godt, effektivt og længe og først når han ...
... er godt fyldt op med mælk putter du ham så i hans egen seng, så han ikke længere ligger og dufter til din mælk og fristes.
hvis han er meget følsom og meget tryghedssøgende som du skriver, så kan det være nødvendigt at du flytter ud af soveværelset i en perode og lader far og søn sove sammen om natten. Far kan putte med ham, ligge sammen med ham osv. præcis som du gør - men far kan ikke amme og derfor kan han lærer jeres dreng at sove 'kun' med tryghed og uden bryst. Når jeres dreng så har lært dette, så kan dette overføres til hans egen seng og du kan kommetilbage til soveværelset igen.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og må her gerne sove videre i mors seng.
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.
Sover formiddagslur, skal ikke have mælk inden og sover måske kun 45 minutter
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, stykker af frikadelle, godt kogte pastaskruer osv. Suppleres derudover gerne med grøntsagsmos med kød eller fisk - hjemmelavet eller mos fra glas, vand af kop.
Puttes til middagslur ca 13.30, kan tilbydes lidt banan eller anden frugt inden han puttes, skal ikke have mælk.
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en lille portion tykmælk med rugbrøddrys, revne æbler, moset banan eller lignende, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød og fiskeretter, sovs, grøntsager osv. Helt almindelig børnevenlig mad, frikadeller, svensk pølseret, pytt i panna eller hvad I nu spiser i Sverige :)) lasagne, laks, rødspættefilet - han må få det hele, jo mere variation, jo bedre. Der skal være mad i stykker og moset mad, mad han skal sidde med i hånden. Vand af kop.
Suppleres gerne med en godnatgrød inden sengetid, så du er helt sikker på at han ikke går sulten i seng.
Ammes og puttes til natten 19.30-20 - puttes i egen seng imens han registrerer at det er der han skal sove.
Sen aften 23.30: Ammes som det nu passer tidsmæssigt her. Du sætter dig med ham, sørger for at han spiser godt og effektivt fra begge bryster og putter ham derefter tilbage i egen seng. Vågner han så derefter, så kan far tage ham over og putte med ham, men mælk skal han ikke have :)
Jeg håber at ovenstående plan hjælper jer videre på vej og giver det ekstra lille skub I har brug for - fortsat held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.