Annonce

Annonce

Svar: Madvaner, madindtag og fokus ved måltider


2. juni 2010

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære betænksomme mor

Der sker rigtig meget udviklingsmæssigt med din datter lige nu. Hun er rigtig godt igang med at øve sin selvstændighed, hendes personlighed spirer og hun lyder til at udvikle sig rigtig godt og i sund retning.

Det lyder også som om at I forældre er rigtig gode til at tackle forskellige situationer og jeg synes faktisk det du fortæller lyder meget meget fint - både beskrivelsen af din datter og hendes væremåde og også jeres reaktion, måde at klare det hele på :)

Det kan godt være at de andre i mødregruppen gør tingene anderledes, ikke oplever samme udfordringer som I gør, at de har drenge og du har en datter osv. Men det er okay - I er forskellige, børn er forskellige og det er ikke umiddelbart noget i vejen med din datter eller med måden I gør ting på. Der findes ikke kun en måde at opdrage på, man kan gøre mange ting.

Det er derfor super fint at din datter får lov til at komme over på dit skød om aftenen og spise lidt ekstra derfra. Det er helt fint at hun får brød med ost om morgenen i stedet for grød. Det er helt okay at hun inde skal sidde ved bordet, når hun spiser og at hun i haven nogle gange får lov til at få frugt i hånden. Det er super godt at inddrage hende i madlavningen og lade hende sidde med ved køkkenbordet, så hun føler sig som en del af det der foregår og ikke overlades til at sidde alene. Og det er helt normalt at hendes appetit kan svinge, så hun nogle dage spiser mere og andre dage mindre.

Det er vigtigt at du stadig giver hende små hyppige måltider, netop fordi hun så naturligt, vil spise mere til et måltid, hvis hun ikke har spist så meget ved det foregående. Hun forstår ikke konsekvensen af "hvis du ikke spiser nu, så ...


Annonce

... får du ikke noget senere". Derfor er det naturligvis vigtigt at opfordre hende til at spise, når maden står på bordet, ligesom I opfordrer hende til at deltage i forberedelserne til måltidet. Men det er som sagt også vigtigt at hun netop får små hyppige, måltider, så når hun måske ikke har spist så meget til det ene måltid, så går det kun 1½ time så tilbydes hun mad igen.

Det er helt normalt at hun ikke altid mærker at hun er sulten og at du derfor skal opfordre hende til at komme og få lidt at spise og det er helt fint, at hun får historie imens, eller at I sidder og snakker sammen, når I spiser. Det er helt naturligt for de fleste familier, netop at tale sammen under måltidet - det er hyggeligt og i de fleste familier er netop middagbordet og aftensmaden der hvor man mødes og taler sammen om dagen og hvad man har oplevet. Så I skal naturligvis tale sammen, når I spiser - faktisk også gerne verbalisere positivt omkring maden, så hun hører at I nyder maden og at den har betydning for jer. Det er netop på den måde at tingene bliver afslappet og når I som voksne selv har et afslappet forhold til mad og til det at spise, så vil det naturligt smitte af på jeres datter :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvorvidt I skal fjerne legetøjet fra jeres køkkenalrum ... det behøver I sikkert ikke. Hvis I flyttede det, ville hun jo sikkert bare hente det og lege med det, imens I så spiste videre og det er helt okay at hun går fra bordet og leger, når hun er færdig med at spise :)

Jeg håber du kan bruge lidt af mine tanker videre og finde roen i at I gør det rigtig godt, det lyder meget fint det du fortæller og det lyder bestemt som om at jeres datter trives og udvikler sig rigtig godt :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce