Annonce

Annonce

Svar: Frygtelige nætter trods skemad


1. juni 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære A

Jeg kan godt forstå du synes det er hårdt, kun at sove 3-4 timer i træt - jeg forstår godt at du efterhånden længes efter en sammenhængende nattesøvn ...

Måske skulle I bare en enkelt nat lade far tage over og give flaske, nu lillepigen tager imod flasken så du fik mulighed for at få sovet mere sammenhængende og fik nye ressourcer. Om du helt skal stoppe med at amme - umiddelbart tror jeg ikke det løser så meget i forhold til natteuro, men det kan naturligvis hjælpe fordi andre kan tage over, så det ikke kun er dig der er på.

Det er korrekt at mme mætter mere end modermælk og at børn der får flaske derfor ofte spiser lidt færre gange i døgnet end børn der ammes. Derfor oplever mange også at det mætter lidt mere at barnet får flaske om aftenen og barnet derved sover længere, end når barnet ammes. Men mme kan faktisk også give ekstra uro i maven - det er vidt forskelligt, hos nogle fungerer det bare rigtig godt, hos andre giver modermælken mere ro og bedre nattesøvn, simpelthen på grund af sammensætningen. Problemet er at man ikke kan vide det, før man prøver .... :)

Der er sandsynligvis lidt vane inde over det med at vågne og det lyder jo heller ikke som om at lillepigen har brug for at få mælk hver gang hun vågner. Og det er naturligvis her vigtigt at du er opmærksom på, hvordan du reagerer, når din datter vågner og får skabt vaner, som gør hende mere og mere uafhængig af dig og din hjælp. Lige nu er hun dog så lille at hun naturligt stadig har brug for hjælp til at få skiftet stilling, få dynen om sig igen, blive beroliget, kærtegnet osv. i løbet af natten - men en sut eller mælk i munden behøver hun måske ikke hver gang :)

Og så er det måske ikke alle lyde du skal reagere på - du fortæller jo at hun om natten kan finde på at ligge og pludre højlydt og det lyder jo som om at hun har det godt. så længe hun ikke er ked af det, ikke vågner og græder, men vågner og udnytter de stille nattetimer til at pludre i - så har hun det jo tilsyneladende meget godt og så må du gerne sove videre. Du behøver altså ikke reagere på alle hende lyde, pludren osv. om natten, men må godt prøve at sove videre og derved også vise hende, at om natten er der så vidt muligt ingen ...


Annonce

... aktivitet.

Du skal regne med at hun har brug for at sove 3 lure dagligt og at hendes dagslure samlet vil vare ca. 5 timer, hendes nattesøvn ca. 10 timer.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre i mors seng, vågner ofte gerne med en ekstra morgenamning, når dagen begynder.

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur ca kl. 13, tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur hun har taget

Eftermiddag 16-17: Ammes og sover dagens 3. lur, som ofte er den korteste lur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten ca kl. 20. tidspunktet varierer igen efter hvor lang og hvor sent den 3. lur ligger.

Sen aften 23-24: Ammes/flaske

Midt nat 03: Evt. amning/flaske

Jeg håber at ovenstående plan for dagen viser dig, hvordan det kan se ud og hvad I evt. kan arbejde mod og forvente af jeres datter nu og med den alder hun har. Som du kan se er måltiderne adskilt så hun får skemad og derefter får mælk inden hun skal sove. Og generelt gives mælken som en del af putteritualet til hver lur.

Ved at følge en plan som denne, så sikrer du hende både mad og mælk nok dagen igennem og samtidig vil de 3 lure, når de ligger på disse tidspunkter i løbet af dagen ofte spille positivt ind på nattesøvnen. Som det er hos jer lige nu, så powernapper jeres datter en del og sover ofte også en powernap om aftenen - og hendes dagsrytme, påvirker naturligt også hendes natlige rytme.

Så jeg håber at planen viser dig hvad hendes behov er, helt præcist hvor meget mælk hun egentlig får ved du jo ikke, når du både ammer og giver flaske, men du må gå ud fra at hun nu får det hun har behov for - du oplever jo også at hendes bleer er blevet tungere ...

Så en løsning hos jer kunne godt være at arbejde lidt mere på en helt fast rytme om dagen - ikke kun i forhold til skemad, men også i forhold til hvor meget hun sover og hvad tidspunkter hun sover på - fordi det handler om hendes indre ur, den cirkadiske rytme og dermed også påvirkning af dette om natten.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce