Svar: Vil ikke spise almindelig mad
Kære Katrine
Det er enormt frustrerende at have børn som ikke vil spise, det virker nogle gange næsten provokerende, når barnet lukker munden, skubber tallerkenen væk, drejer hovedet - især hvis man har stået og lavet retter, som man synes er både velsmagende og lækre. Det kan få enhver mor til at føle sig magtesløs og ked af det og jeg kan godt forstå du synes det er svært.
Det er vigtigt at du nu skærer ned for flaskerne, så dine børn kun får 3 flasker dagligt og for at sikre bedst mulig plads til både skemad og mælk, vil jeg befale dig at du giver dem de tre flasker inden middagslur, aften og sen aften.
Derudover vil jeg anbefale dig at du giver dem både hjemmelavet og færdiglavet mad, samt mad i hånden og mad der skal tygges, samt mad med ske. Det er netop vigtigt at de får variation og det er super fint at de gerne vil smage og spiser 4-5 skefulde, derefter kan de så få små hapsere, som skal tygges og større stykker de selv kan gnave. Du er altså nødt til at variere hvert måltid lidt, så de netop får lidt forskelligt.
En plan for dagen ser således du:
Morgen 7.30: Grød, det kan være alle former for grød, gerne de grovere grødtyper som havregrød, flerkornsgrød, øllebrød - du kan også prøve at købe mysligrød eller lignende, som fås som færdige grødprodukter til babyer. Det vigtigste lige nu er at de begynder at spise, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt og bær i hånden, - det kan være en appelsinbåd eller et stort jordbær som de får lov ti at sidde og sutte på, suppleres gerne med lidt frugtmos (hjemmelavet eller frugtmos fra glas, køber du mosen, så vælg f.eks. et produkt som også indeholder fuldkorn.
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, tunsalat, rognguf, makrel eller lignende. Suppleres ...
... derudover med lidt godt kogte pastaskruer, en kartoffelbåd, små stykker frikadelle eller lignende rester fra aftensmaden og kan derudover også suppleres med grøntsagsmos fra glas, så de får lidt ekstra. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca 13.30
Eftermiddag 16: En portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys, frisk frugt i hånden at sutte på, ½ bolle med smør, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, sovs, grøntsager af forskellig slags. Altså helt almindelig børnevenlig mad, igen skal der være mos og mad i stykker - frikadelle kan gives i stykker og kartofler moses med sovs. De tilbydes noget i hånden at gnave i og får også små hapsere i munden, som du giver dem med fingrene. Vand af kop.
Kan evt. suppleres med en godnatgrød som en del af putteritualet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Flaske og puttes til natten ca kl. 20
Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig. Vågner de af sig selv i løbet af natten f.eks. kl. 02, kan du også vælge at give flasken der i stedet for sen aften.
Jeg ved godt at når jeg sender en dagsplan som denne så ser det fuldstændig uoverskueligt ud og du tænker "hvordan skal jeg få dem til at spise alt det?" og det skal du heller ikke. Det er et spørgsmål om at de skal have lidt af alt og at variationen er vigtig. Så når du giver dem f.eks. 4 skefulde mos og de så afviser det, så skal du kunne tilbyde dem noget brød i hapsere i stedet for, når de så afviser det, så får de i stedet et jordbær at sidde med eller en pastaskrue at gumle på. Så et måltid består altså ikke kun af en del, men af lidt forskelligt og det er ikke meget de skal spise, bare lidt af hvert, så er det super godt :)
Og så skal du holde fast i at de faktisk vokser, trives og udvikler sig som de skal, så et eller andet må de jo få indenbords :)
Rigtig meget held og lykke og rigtig god søndag fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.