Annonce

Annonce

Svar: Renlighed - om natten


20. maj 2010

Kategori:
Alder:
3 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Linda

Det er helt normalt at børn bliver renlige om dagen, før de bliver det om natten og det er helt normalt at børn bruger ble om natten, når de er 3-4-5 år gamle, også selvom de om dagen styrer deres renlighed uden større problemer :) Faktisk har mere end 30 % brug for ble om natten i 5 års alderen, så ro på:)

Der kan være mange årsager til at børn tisser i sengen om natten. Faktisk ved man at der er en arvelig faktor, så det at du fortæller at I generelt render meget på toilettet om natten, kan Julie sagtens have arvet. Man ved også at hvis forældrene eller forældrenes søskende havde problemer med at tisse i sengen om natten som bør, så kan det gå i arv til den nye generation.

Det er også sådan at nogle børn har svært ved at producere det hormon som skal styre vandladningen om natten. ADH - hedder det - det antidiuretiske hormon - som skal få nyrerne til at sætte farten ned og ikke producere så meget urin om natten.

Og så er der også børn, hvis blærekapacitet ikke er særlig stor og deres blære kan derfor ikke rumme den urin de producerer, så løber det over og de tisser i ...


Annonce

... sengen.

Nogle børn sover også meget tungt og registrere derfor ikke, når de har tissetrang, de når derfor ikke at vågne, men sover og vågner først, når hele sengen sejler.

Som udgangspunkt er det en rigtig god idé at din datter beholder sin ble på om natten, det er langt bedre for hende at vågne op og få den succesoplevelse det vil være at vågne med en tør ble, end at få det nederlag, det er at vågne i en våd seng. Så hellere ble på end ingen ble.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så skal du tale med hende om at det ikke er hendes skyld, det er hendes drilleblære det er galt med. Den er ikke helt parat endnu, den skal først lige lære det og det tager måske lidt tid og det er okay.

Og så vil det faktisk også være en idé at du følger hende på toilettet sen aften inden du selv går i seng, fordi hun så mere eller mindre i søvne, kan gå ud på toilettet, få tømt sin blære og derefter sove videre. Det giver en større sandsynlighed for at hun kan holde sig tør indtil næste morgen. Du skal naturligvis kun gøre dette, hvis hun virker til at ville det og kan samarbejde omkring det :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce