Svar: Mad og kost
Kære Lene
Oscar kan sagtens tygge uden tænder, så det er ikke der årsagen skal findes ... Spørgsmålet er om ikke det er hans mælkeindtag der skal skrues lidt ned ;)
Jeg vil umiddelbart anbefale at han får 400ml mme dagligt, det dækker hans jernbehov til han er 1 år. Normalt vil dette gives a 2 flasker dagligt, men I kan naturligvis godt skære ned og kun give en enkelt flaske og så bruge mme i grøden om morgenen ligesom nu. Problemet er dog, at det lyder som en meget bastant og stor portion grød, hvis han får grød lavet på 250ml mme. Og måske mætter grøden simpelthen for meget.
Derfor tænker jeg at I måske skulle prøve at lave grøden på vand og så tilsætte mælk og lidt fedtstof tilsidst for at gøre konsistensen god og så se om ikke det vil give større appetit både til formiddag og til frokost.
Flasken inden middagslur kan så stadig bibeholdes, men skrues lidt ned og flasken om aftenen bibeholdes som nu.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen: Havregrød, lavet med vand, tilsat mme og vand, sødmælk eller mme af kop.
Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, vand
Frokost: Rugbrød eller andet fiberholdigt brød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg. Suppleres derudover med kogte grøntsager som ærter, majs, gulerod, godt kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg, rejer, muslinger, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle) osv. Jo mere forskelligt, jo mere at spise selv, jo bedre. Vand af kop.
Hvis han skal suppleres med noget bør det være grøntsagsmos, det kan være rest fra aftensmaden eller mos fra glas.
Puttes til middagslur med en flaske 150-180ml mme
Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop. Kan også få en gammeldags frugtgrød med sødmælk på, kan forsøge med lidt tykmælk med revne æbler eller ...
... rugbrødsdrys, vand af kop.
Aften: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Helt almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, lasagne, risotto, boller i karry, fiskefilet med remoulade, frikadeller (kød eller fiskedeller), laks fra ovnen osv. Der skal være mad i stykker og også lidt moset mad - f.eks. kan kartofler moses med sovs og frikadellen gives i stykker. Sovs er rigtig godt! :) Vand eller sødmælk af kop.
Flaske og puttes til natten som nu
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til rugbrød, så er det jo et meget dansk fænomen. Børn rundt omkring i verden klarer sig fint uden rugbrød, så det er ikke livsvigtigt og Oscar kan godt få fibre på andre måder.
Du kan købe og også selv bage forskellige former for fiberholdigt brød, du kan bruge rugbrød drysset på f.eks. lidt tykmælk, du giver også fibre ved at give ham grøntsager, grød osv. i løbet af dagen. Prøv om ikke du kan holde fokus på at han lige nu skal have kød, fisk, grøntsager osv. og så skal det med brøddet nok komme igen - indtil han er glad for almindelig rugbrød, så prøv med andre fiberholdige brødtyper. Shulstad laver f.eks. mange slags :)
Mellemmåltider er normalt boller, frugt af forskellig slags, bær og så surmælksprodukter. Hvis han slet ikke vil spise yoghurt, så er det naturligvis fint at springe det over, i stedet kan han så få lidt ost, lidt frugtgrød med mælk eller som sagt en bolle eller lignende. Det er fint at I en overgang har valgt at give ham lidt grød om eftermiddagen, det må han gerne få. Det er begrænset, hvor meget forskelligt du kan give ham med den alder han har, han er jo for lille til f.eks. råkost, men naturligvis kan gulerødder, avokado, majs, ærter osv. også bruges som mellemmåltider en gang imellem :)
Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor