Annonce

Annonce

Svar: Meget lidt amning


20. maj 2010

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Tine

Væskebehovet alene kan ikke dækkes via maden, når man udregner væskeindtaget, så tæller det naturligvis lidt med, men det reelle væskebehov skal dækkes af bryst, flaske og kop.

Hans behov for mælk/væske er stort, jeg kan ikke se hvor meget han vejer, men du skal regne med at han som minimum skal drikke (ikke via maden) 100ml pr kg i døgnet og det er virkelig et minimum, faktisk er hans udregnede væskebehov normalt 150ml pr kg i døgnet. Det vil sige at hvis han vejer f.eks. 7 kg nu, så vil hans væskebehov være 1050ml. At han via grød og mos får 200 måske 300ml er godt, men det er slet ikke nok til at dække hans væskebehov.

Mit forslag er at du får skruet ned for mængden af skemad. Det lyder som om at han spiser rigtig store portioner og det er her vigtigt at du ikke giver ham mere end at han fortsat har plads til mælk i maven efterfølgende. Det er fint, hvis du kan amme ham 4 gange dagligt - hvis vi siger at du har rigtig meget mælk, så får han måske 200ml ved hver amning hos dig og dermed ca 800ml fra dig i døgnet - det vil være super!

Det er derfor bedre at du giver ham 1 dl. grød eller mos og giver vand af kop og ammer og han så tager brystet, end at du giver ham 2 dl. grød eller mos og han så ikke vil drikke hverken vand eller bryst, fordi han er fyldt op med mad i maven.

En plan for dagen med 4 amninger dagligt og stadig masser af skemad, kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med brødskorper, agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur kl. ...


Annonce

... 13-13.30

Eftermiddag 16-16.30: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Powernappen springes ofte over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, vand af kop og igen tilbydes lidt i hånden at sidde og gumle på selv.

Ammes og puttes til natten 19.30-20


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Ammes

Anbefalingerne om mælkeindtag handler især om at give ham væske nok og derfor kan man som sagt ikke bare give ham mælk via maden. Men det handler naturligvis også om at han har brug for kalk og han bør her få mindst 500ml dagligt, for at være dækket ind. Også jern kan gives via modermælkserstatning, men ammer man skal man give jerntilskud ved siden af. Behovet for kalk og jern dækkes ikke kun via maden, man er nødt til at give det ekstra, han kan simpelthen ikke spise mængder der er store nok og kan heller ikke spise varieret nok til at være dækket ind kun via kosten.

Hvis du slet ikke kan få ham til at tage brystet og han vælger det fuldstændig fra, så synes jeg du er nødt til at give ham mme og det enten af flaske eller evt. af kop. Vælger I det sidste så må du håbe at han derigennem kan drikke nok og så må du naturligvis tale med lægen om, hvad et minimumsindtag kan være.

Du har selvfølgelig ret i at så længe han trives, tisser godt, maven fungerer osv. så må du gå ud fra at han får, hvad han har behov for. Men hvis han begynder at få tørre bleer, urinen virker koncentreret og han får hård mave - så er det vigtigt at give ham ekstra væske på den ene eller den anden måde. Mangler han væske, så kan det jo ende med indlæggelse og det er også derfor du er nødt til at have lægen inde over, for at få afklaret, hvor lidt din dreng kan nøjes med :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce