Annonce

Annonce

Svar: Morgenmad og frugt


17. maj 2010

Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Almas mor

Nu kan jeg jo ikke se din datter, se hvordan hun rent fysisk ser ud, men det er helt normalt at et barn på omkring 2 år ser lidt buttet ud. Når man er to år, vil man ofte have en charmerende struttende mave og også være lidt hjulbenet.

I det hele taget vil kroppen forandre sig meget i 2-5 års alderen og når barnet bliver 3 år, vil svajet nederst i ryggen rette sig lidt ud og maven hos en 3 årig virker derfor mindre struttende end den gør hos en 2 årig. Når hun bliver 4 år vil hun have mistet lidt af det babyagtige look som hun har lige nu og hendes krop vil virke mere rank. Hun vil også kunne virke lidt kalveknæet i den alder og det forsvinder så igen i 5 års alderen.

Jeg synes det er super fint at hun er glad for morgenmad og spiser mest først på dagen, det er der som udgangspunkt ikke noget i vejen med og slet ikke, når hun spiser havregryn, som jo betegnes som værende sundt. Men, det har naturligvis noget at sige, hvordan du serverer havregrynene - om hun f.eks. får sukker og sødmælk på? Med den alder hun har anbefales det f.eks. at hun får letmælk, for at holde fedtmængden lidt nede (først omkring 3 års alderen anbefales skummet, mini og kærnemælk) og sukker på morgenmaden skal man forsøge at undgå.

Måske kunne du lave en havregrød i stedet, det kan mætte lidt mere og kan laves med mere vand og så en lille smule mælk både i og på og så kan du evt. helt undgå sukker eller være den der drysser det på, så du selv bestemmer, hvor meget hun får ...

Hvorvidt hendes indtag af morgenmad skal begrænses, må afhænge af hvor meget du tror det påvirker hendes øvrige indtag i løbet af dagen - du kunne naturligvis godt i en periode forsøge at holde fast ...


Annonce

... i at hun får 2 dl. havregryn og ikke yderligere, er hun mere sulten, kan hun få ½ stykke rugbrød eller lignende ved siden af - det kan også give dig et billede af hvorvidt hun egentlig er sulten eller om hun spiser meget, fordi der i det med af få havregrynene hældt op i en tallerken, sukker og mælk på osv. er et ritual som hun synes er sjovt ... Modsat, hvis hun spiser sine havregryn, er hun vel også sulten, så er det jo ikke kun sjov for hende ...

Det kan måske vise om hun så vil spise mere til formiddag og frokost - og have interesse for at spise andet end frugt, som hun jo er rigtig glad for ...

Jeg synes ikke umiddelbart at du behøver indføre en godnatgrød, som du beskriver tingene hos jer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frugt skal hun naturligvis have, men igen - det kan godt være at du skal være lidt mere konsekvent omkring hvor meget hun får og kun tilbyde en vis mængde og kan hun spise mere, så får hun noget andet sundt. Så du på den måde får hende til at spise lidt mere varieret.

Du kan også prøve at blande frugt og grøntsager, ved at give hende forskellige former for råkost, du kan f.eks. lave en råkostsalat bestående af gulerod og spidskål, - og så iblande æbler, ananas, melon, rosiner - hvad du ny synes for at få hende til at spise mere grønt og ikke kun frugten.

Og så synes jeg du skal prøve at drøfte hendes vægt og hendes udseende med lægen, når hun fylder 2 og alligevel skal til 2 års undersøgelse. Det vil være helt relevant at du får en lægelig vurdering af hvorvidt din datter er for buttet og om du skal gøre noget ved hendes indtag af mad og frugt. Umiddelbart er det måske bare et almindelig 2 års babylook hun har :)

Fortsat held og lykke med hende og rigtig god pinse :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce