Annonce

Annonce

Svar: Pasning - modermælkserstatning til ammebarn?


10. maj 2010

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Hvis du kan malke ud og har overskuddet til dette, så vil det helt klart være godt for din datter. Og du kan sagtens malke lidt ud hver dag og gemme det, så du når op på en del. Hvis du så ikke får malket nok ud, så må hun suppleres med mme på flaske, når hun skal passes af farmor.

Nogle kvinder har stor succes med at håndudmalke, for andre kvinder går det bedre med en brystpumpe. Vigtigt er det at du er opmærksom på hygiejnen, så dit bryst og dine hænder skal afvaskes før du begynder at malke ud og de første par dråber skal kasseres, da der kan være bakterier i dem, som ikke må være der, når mælken skal gemmes.

Se under min artikelsamling artiklen "Udmalkning og opbevaring af modermælk".

Du kan malke ud i forbindelse med en amning, hvor du har godt gang i nedløbsrefleksen i forvejen. Du kan også vælge at malke ud mellem to amninger, imens din datter sover. Du skal ikke være så urolig for at der ikke er mælk nok til din datter, hvis du malker ud. Det er sådan at der meget hurtigt bliver dannet mælk igen. Det betyder at en time efter du har malket ud, vil ca 45 % af mælken være kommer igen, efter 2 timer mere end 70 %, efter 3 timer mere end 90% og efter 4 timer vil du have dannet fuld mængde igen.

Der er ikke nogen bestemt måde at gøre det på. Men det kan f.eks. være en god idé at malke ud, når du ved at din datter tager en god lang lur f.eks. om formiddagen. Samtidig vil du om formiddagen også ofte have lidt mere mælk, producerer lidt mere end du gør sidst på dagen, så det er et godt tidspunkt at malke ud på.

Hvis du oplever at du har masser af mælk og der er gang i nedsløbsrefleksen lige efter at din datter har spist hos dig, så må du gerne malke det bryst i bund, som hun lige har spist ved. Hvis du oplever at der er meget mere mælk at hente i modsatte bryst, så kan du også malke ud fra den side. Hvis du malker ud ret hurtigt efter hun har spist, så kan du uden problemer malke ud fra modsatte bryst og du kan godt nå at danne mælk til hende inden hun vågner næste gang, hvor du så lægger hende til som du hele tiden ville have ...


Annonce

... gjort.

Hvis du kommer til at stå i en situation, hvor hun vågner før tid og du er urolig for om hun nu får mælk nok, så sker der ikke spor ved at du lige ved den amning, som kommer efter udmalkningen, skifter lidt mellem at amme hende fra det ene og så det andet bryst, som du nu fornemmer det virker bedst.

Du kan også gøre det, hvis du kan overskue det, at du ammer på det ene bryst og så imens malker ud fra modsatte bryst. Det at stimulere og 'tømme' begge bryster på en gang, kan faktisk være med til at øge din mælkemængde betydeligt og det kan for nogle virke super godt at amme og malke ud på en gang - for andre er det svært at overskue ...

Når din datter skal passes, så skal hun have mælk som når du plejer at amme hende. Hun skal have 6-8 måltider dagligt, ofte i forbindelse med at hun puttes til en lur. Hun skal naturligvis have lov til at være fleksibel ligesom hun også er ved brystet.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal derudover også være opmærksom på at du naturligt vil få brug for også at malke ud, når du pludselig er væk et døgn. Din mælkeproduktion vil jo fortsætte og din mælk skal tømmes ud, ellers risikerer du at få en brystbetændelse og samtidig skal din mælkeproduktion også holdes ved lige, så hun kan fortsætte amning hos dig, når I er sammen igen ...

Hvis du ikke har lyst til at malke ud, men bare gerne vil give din datter modermælkserstatning, så er det naturligvis helt i orden. Da hun tidligere har fået allomin, så kan du naturligvis bruge dette igen, det må hun gerne få - det er en fuldgyldig modermælkserstatning. Hvis du har oplevet at hun har fået maveproblemer på grund af mme, så kan du prøve at give hende en syrnet modermælkserstatning eller du kan prøve at give hende f.eks. NAN H.A hvor proteinerne er spaltet. Den anbefales til børn med træg mave, det samme gør Syrnet modermælkserstatning fra Beauvais eller Syrnet Allomin fra Semper.

Jeg ved ikke hvor meget amning betyder for dig og du skal naturligvis gøre det, som du synes du har mest lyst til og som passer jer bedst :)

Der er lidt overvejelser at tage med på vejen ... håber du her er hjulpet videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce