Annonce

Annonce

Svar: Spisning, mad i stykker fremfor mast


10. maj 2010

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære MOR

Tak for dit brev :)

Jeg synes umiddelbart det lyder meget fint det du fortæller. Det er helt naturligt at børn i 9 måneders alderen spiser små hapsere (på størrelse med ½ to krone, nogle måske endda mindre) og stadig har brug for moset mad ved siden af.

Det at tygge maden, føre det over i siden af munden, bruger gummerne til at kværne maden med og bruge tungen til at føre det tilbage til svælget og tygge det, når det har den rette konsistens, det er svært og kræver masser af øvelse. Børn i din drengs alder vil naturligt bruge enorm energi på at tygge og findele deres mad og ofte bliver de for trætte før de egentlig har fået mad nok. Derfor anbefaler jeg altid at man ikke kun giver hapsere men giver barnet både og - altså både hapsere og moset mad. Og det kan jeres dreng også sagtens få i vuggestuen :)

En plan for dagen til et barn på 9-10 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand, mme eller sødmælk af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og frugtmos

Formiddagslur

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleret med små stykke frikadelle, godt kogte pastaskruer, lidt rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg osv. og suppleres derudover ofte med grøntsagsmos med kød eller fisk (hjemmelavet eller mos fra glas), vand af kop.

Middagslur

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en lille portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende, vand af kop

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød eller fisk, grøntsager, sovs osv. Der gives f.eks. ...


Annonce

... kartofler moset med sovs og så frikadelle i små stykker. Igen altså begge dele og også gerne lidt at sidde med i hånden at gumle på selv. Vand, mme eller sødmælk af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød som en del af putteritualet, så du er sikker på at han ikke går sulten i seng.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Så for mig at se så lyder det super at mose grøntsager, kartofler osv. med en gaffel og give ham små hapsere af forskellige fødevarer ved siden af.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At han spytter det ud, behøver ikke handle om at han ikke kan lide det eller ikke kan finde ud af at tygge det, det kan ligeså godt handle om at han også undersøger maden på en anden måde nu og det er spændende at tage det ind og ud af munden. Det vigtigste er at han spiser, smager på det og har lyst til det - det skal I holde fast i.

Mit råd er altså at I bliver ved med at servere lidt forskelligt og holder fast i at han naturligvis ikke skal leve af blendet mad, men skal have små hapsere, som så kan suppleres med lidt most med en gaffel som nu :)

Jo mere forskelligt I kan give ham jo bedre er det, jo mere forebygger I kræsenhed senere og som du skriver, så mangler han jo ikke noget, han tager fint på og udvikler sig godt - så ro på :)

Hvornår han kan spise en kartoffel skåret i stykker - det er forskelligt, nogle børn kan uden problemer med den alder han har nu, andre børn først om et par måneder. Pyt med kartoflerne, så kan han sikkert spise noget andet ... Prøv også med godt kogte pastaskruer, kogte ærter, majs eller lad ham øve sig med lidt rosiner - det er helt fint.

Håber du hermed har fået lidt ro med på vejen, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce