Svar: Hvor meget mælk og hvordan?
Hej med dig
Jeg anbefaler normalt at børn i 9 måneders alderen ammes eller får flaske 3 gange dagligt og i 10 måneders alderen nedsættes dette til 2 gange dagligt.
Derudover dækkes barnet behov for mælk via den mælk der indgår i madlavning, det er både grød lavet med mælk eller med mælk på, ost som barnet spiser, sovs I får, eller surmælksprodukter, som din datter gerne må få som mellemmåltid + naturligvis hvis barnet drikker mælk af kop, men vand er og bliver den bedste tørstslukker.
Hvis du sørger for at din datter få ca 500ml mælk dagligt, så vil hun være rigtig fint dækket ind. En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen: Evt. ammes og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, lavet med mælk (mme eller sødmælk), mælk (mme eller sødmælk) af kop eller vand.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Fiberholdigt brød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, stykker af grøntsager, stykker af frikadelle, rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg, godt kogte pastaskruer eller lignende, Suppleres gerne med lidt grøntsagsmos, vand af kop.
Middagslur
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, en portion tykmælk, neutral sødmælksyoghurt eller lignende med revne æbler, banan mv. Vand af kop.
Aften 18-18.30: Familiemad, risretter, pastaretter, kød og fisk, grøntsager, sovs osv. Mad der smager af noget og tager udgangspunkt i jeres mad, der er mad i stykker og mos. Vand eller ...
... mælk (sødmælk eller mme af kop)
Suppleres evt. med en godnatgrød lavet med mælk (sødmælk eller mme)
Ammes og puttes til natten ca kl. 20
Sen aften 23-24: Evt. amning og sover videre uden yderligere bryst
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis du ammer 2-3 gange dagligt, bruger mme eller sødmælk i morgen og aftengrød, giver hende surmælksprodukt 1 gang dagligt og i øvrigt laver lidt sovs, bruger ost osv. i maden, så er hun dækket fint ind med mælk og så skal hendes væskebehov dækkes af vand - super at hun er gladest for dette :)
De to amninger i 10 måneders alderen vil ofte ligge aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen. Og du må tro på at hvis din datter ikke vågner, så har hun ikke behov for brystet. Hun lyder til at have en god evne til at regulere sit behov. Men, hvis du vil sikre hende ekstra væske, også fordi I bor varmt og du også gerne vil have mælken i hende, så am hende inden sengetid, igen omkring midnat og lad hende så bare sove og starte dagen med grød, hvori der så er mælk :)
Hun må med den alder hun har nu både få brystmælk, modermælkserstatning og sødmælk. Komælk kan udgøre en større del af hendes indtag, men brystmælk eller mme bør bibeholdes 2 gange dagligt til hun er 1 år.
Jeg har prøvet at lave planen med fødevarer, som jeg går ud fra at du kan få fat i, fiberholdigt brød kan du måske selv bage, surmælksprodukter kan man få i stort set alle lande, det samme gælder fisk, grøntsager, frugt, ris og pasta ...
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.