Svar: Lege selv - 21 mdr.
Kære lillepigens mor
Leg er utroligt vigtigt for børn. Når de leger, så lærer de noget om sig selv og noget om andre. Børn har en naturlig indre drivkraft, et stort behov for at lege og deres leg er lystbetonet og sjov. Derfor leger børn ofte også på tidspunkter, hvor vi forældre ikke altid synes det er passende eller de gør ting til leg, som vi faktisk ikke synes er leg. Hvis man siger til sit barn "nu synes jeg du skal gå ind på værelset og lege ..." så vil barnet ofte ikke gøre det, simpelthen fordi lysten ikke er kommet af sig selv.
Det er præcis det du også oplever med din datter, at når lysten til at lege udspringer fra hende selv, så går det langt bedre med at holde fokus på legen og lege i længere tid alene :)
Børn leger forskelligt alt efter hvilken alder de har. Når man er 1½-2 år, så er det vigtigt at opmuntre barnet til at lege noget, som det allerede er dygtig til, for på den måde at motivere barnet til at lege mere. Det vil f.eks. være super sjovt at lege med klodser der skal stables til et højt tårn, eller det kan være sjovt at lege med sand, spand og vand.
Når man opmuntrer barnet til at lege med ting som barnet er god til, så opbygger man mestringsfølelse og selvtillid hos barnet og det igen - giver på sigt barnet lyst til at lege mere selv.
Børn vil naturligt i jeres datters alder lege det der kaldes parallel leg, det vil sige lege, hvor hun leger med sit legetøj ved siden af jer eller andre børn. Hun leger ikke rollelege, som børn f.eks. begynder på i 2 års alderen. Så lige nu er det vigtigt for hende at du er ved siden af hende, når hun leger - ikke fordi hun nødvendigvis leger med dig, men hun leger i samme rum som dig.
Din datter har stort brug for at opleve ting sammen med dig - altså se på noget og dele sin oplevelse med dig. Det er ikke nok for hende at gøre det selv, hun vil gerne have mor med.
Man taler her om et fælles tredje. Det vil sige når barnet og den voksne i fællesskab kigger på en ting ...
... eller udfører noget sammen. Ofte starter det med at den voksne sidder og kigger på noget, som fanger barnets interesse. Hun ser at du er optaget af det og begynder derfor at interessere sig for, hvad det er du laver. Du viser hende det, taler om og forklarer, hvad det er I kigger på og hun lærer derved en masse nye ord, samtidig med at det giver hende lyst til selv at undersøge og prøve at forstå.
Det gælder generelt at din datter gerne vil være sammen med dig. Hun trækker af sted med dig i hånden, ikke nødvendigvis fordi hun vil vise sig noget bestemt, men fordi hun prøver at være sammen med dig. Så nogle gange er det måske ikke så meget fokus på leg og lege selv du skal have, men mere at I skal lave noget sammen. Så når du synes det er tid til at få lavet noget praktisk så inviter hende med i dette. Hun kan sagtens være med til at dække bord, komme udskåret salat og grøntsager i skåle, rende rundt med en støveklud og 'tørre støv af' osv.
Du kan også tage legen med dig, så hun i køkkenet, i stuen eller hvor du nu er kan sidde og lege imens du laver andre ting. Simpelthen fordi det er naturligt for hende at ville være og lege i samme rum som dig - også selvom I ikke leger sammen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det samme gælder, når I er nogen steder. Det er super fint, hvis hun har andre børn eller din søster eller andre nogle gange vil tage sig lidt af hende, læse for hende eller være der, når hun leger. Det har hun brug for og de lærer hinanden at kende. Nogle gange må du sætte dig ved siden af hende imens hun leger og kan så samtidig godt føre en voksensamtale - netop fordi du bare skal være der og ikke behøver lege.
Det er helt naturligt at du ikke kan sidde og tale i længere tid uden at blive afbrudt, hverken hjemme eller ude, - men du kan prøve at lade hende være i nærheden af dig, så du får kombineret begge dele - både at være der for hende og for jeres gæster eller dem I besøger :)
Håber du kan bruge ovenstående tanker videre - fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Omsorgsdage
Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.
Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.
Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...