Annonce

Annonce

Svar: Møfler og kravler klynkende rundt i sengen


6. maj 2010

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anna

Jeres dreng har en alder nu, hvor han aldersmæssigt ligger lige på grænsen til at kunne forstå at I er der, selvom han ikke kan se jer. Det betyder at han så småt begynder at kunne forholde sig til at I er i stuen eller soveværelset og han i eget værelse - og at det ikke er ensbetydende med at han er forladt og alene.

Det er også sådan at børn i perioder kan være mere tryghedssøgende og have behov for mere fysisk kontakt og nærhed fra deres forældre. Disse tidspunkter kommer ofte i perioder i barnets liv, hvor barnet udvikler sig rigtig meget og mange oplever, at deres børn har en periode, hvor de søger forældrene lidt ekstra i 13-15 måneders alderen og igen i 18-20 måneders alderen.

At han ud over de almindelige udviklingsmæssige spring også har været plaget af rigtig meget sygdom, har naturligvis gjort det svært for jer at arbejde på søvnvaner og det er super godt, at I har prioriteret at tage ham ind til jer og give ham al den tryghed han havde behov for. Det kommer aldrig skidt igen, tryghed er alfa omega for at sove godt :)

Det I skal overveje nu er, hvorvidt han skal lære at sove på eget værelse, i egen seng samtidig med at han nu skal undvære flasken - eller om det er bedre at tage en ting af gangen.

Mit umiddelbare forslag er at I starter med at lære ham at sove uden at få flaske. Han har en alder nu, hvor flasken skal helt væk - den kan erstattes med en kop mælk og en banan og/eller en godnatgrød lige inden han puttes, så I er sikre på at han ikke går sulten eller tørstig i seng og så kan han puttes med en bamse, putteklud og en godnathistorie.

Han skal puttes i sin egen seng, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove og hvis han så vågner og søger jer om natten, så synes jeg lige nu at han skal have lov til dette. Han har en stor motorisk uro og søger jer rigtig meget og det er okay - flasken og afhængigheden af denne fjernes først og så bibeholdes altså muligheden for at få jeres nærhed og fysiske kontakt.

Når I tager ham ind til jer, så lad hans bamse, putteklud eller hvad han nu har følge med, så han stille og roligt begynder at forbinde dette med at skulle sove og putte sig. Den skal være hos ham altid, også når han sover om dagen og når han er vant til at putte sig med den nat og dag, vil han også bedre kunne falde til ro med den i egen seng, når han vågner og I så arbejder på at få ham videre i søvnen der, og uden at flytte ham.

I kan godt gøre det, at når pladsen i jeres seng bliver for trang og han sover, så flytter I ham tilbage til egen seng igen. Faktisk vil det nogle gange hjælpe barnet, fordi det så både falder i søvn om aftenen og også vågner i sin egen seng om ...


Annonce

... morgenen. Det kan altså gøre at barnet begynder at fornemme at det at sove er forbundet med egen seng hele natten. Så han behøver altså ikke sove i jeres seng hele natten, men kan få trygheden falde til ro, sove et par timer og så blive flyttet tilbage til egen seng igen - som I nu synes det passer :)

Så mit råd er altså at I i første omgang lærer ham at sove uden at være afhængig af flasken. Den erstattes af en kop mælk inden sengetid, men i løbet af natten skal han ikke have flaske - han skal slet ikke have flaske mere :)

I lader ham fortsat komme ind til jer, når han vågner og søger trygheden, men forsøger så at flytte ham tilbage til egen seng, når pladsen bliver for trang.

I giver ham en substitut for flaske, fysisk kontakt med jer osv. En putteklud, sovebamse eller lignende - han har alderen til at tage en sådan til sig nu og det vil være godt at arbejde fast på dette. Den vil også hjælpe ham når han passes ude og I ikke er der. Substitutten følger med hver gang han skal sove, og også ind til jer og tilbage til egen seng igen.

På sigt beroliges han i egen seng med sin substitut og kommer ikke ind til jer - ihvert fald ikke før næste morgen tidlig, eller hvis han er syg eller lignende. Han sover som udgangspunkt i egen seng om natten.

Derudover vil det faktisk også være super godt, hvis I om dagen kan øve lidt uafhængighed med ham - f.eks. lege gemmeleg, hvor I gemmer jer og han så sammen med den ene af jer, skal finde den anden. Det er en god leg, for at give ham mere bevidsthed om at I er der, selvom han ikke kan se jer og at han godt kan være tryg ved dette :)

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen også begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt, så hans dagsrytme, kan også spille ind på nattesøvnen. Derfor sender jeg her en plan for dagen som den kan se ud nu:


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Morgen: Havregrød, letmælk af kop

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, evt. lidt marmelade, frisk frugt og bær, vand af kop.

Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg flere gange om ugen, suppleres med kogte grøntsager, pasta, ½ hårdkogt æg, rejer, muslinger, frikadeller, kylling osv. Vand af kop.

Sover middagslur

Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, en lille portion tykmælk, neutral yoghurt eller lignende med rugbrødsdrys, mysli, revne æbler, banan, frisk frugt og bær at spise selv. Vand af kop.

Aften: Familiemad, spiser som I andre, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Letmælk af kop.

Suppleres med en godnatgrød, så I er sikre på at han ikke går sulten i seng og puttes til natten med en kop mælk og en godnathistorie.

Jeg håber denne plan hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce