Svar: Vågner meget tidligt - 8 mdr.
Kære Maria
Der er flere ting som spiller ind hos jer og jeg vil gerne dele mine tanker med dig.
For det første er det vigtigt at din datter fortsat ammes 3 gange i døgnet og du kan med fordel meget fint amme hende inden hun skal sove og puttes til natten kl. 19-19.30 og så vil det være super godt, hvis hun også kunne blive ammet kl. 23 inden du selv går i seng. Og her gerne ammes fra begge bryster, så hun fyldes rigtig godt op - man kalder dette for et drømme måltid, fordi hun sover imens hun får mad - du behøver altså ikke vække hende, men bør tage hende op og give hende et drømmemåltid og putte hende igen. Ved at fylde hende lidt ekstra op sen aften, kan du være heldig at hun kan sove længere.
For det andet, så spiller hendes dagsrytme også ind - tingene hænger jo sammen ... Det er klart at når hun vågner meget tidligt, så sover hun også tidlige lure og det der skulle være en formiddagslur, bliver pludselig til en morgenlur i stedet osv. Og det ender med at hun så får 3 lure i løbet af dagen, hvor det faktisk ville være bedre at hun kun fik to ...
Det siger jeg, fordi den sidste lur ofte kommer til at ligge efter kl. 16 og det er sådan, at al søvn der ligger efter kl. 16 naturligt vil 'æde' af nattesøvnen. Det betyder at hun enten vil gå senere i seng, vil begynde at få en vågenperiode om natten eller som jer - vil begynde at stå meget tidligt op.
I ...
... første omgang vil jeg anbefale at du forsøger at amme hende sen aften, så hun fyldes ekstra godt op med mælk der og satse på at det er nok til at få hende til at sove lidt længere om morgenen.
Hvis dette ikke virker, så nytter det ikke noget at putte hende senere, så er det hele dagsrytmen I skal ind at ændre på - og det betyder at hun i stedet for at blive puttet til morgenlur kl. 8 stille og roligt skal have flyttet sin lur, så hun sover formiddagslur i stedet. Det samme skal man gøre med middagsluren og i takt med at lurene ligger senere, vil hun naturligt begynde at kunne springe den 3 lur over. Hun holder altså op med at sove efter kl. 16 og det vil påvirke hendes nattesøvn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig med at der ændres på søvnrytmen om dagen, skal der også fokus på hendes madindtag, både hvad hun spiser og hvad tidspunkter hun får mad på. Hun skal stille og roligt køres hen mod en rytme, hvor hun naturligt får frokost mellem 11-12 som de får i dagplejen/vuggestuen, så hun stille og roligt får en hverdag, der passer med de andre børns og med den hverdag I også kunne tænke jer.
Men altså til at starte med, så mælk sen aften og se hvad der sker ved det - og hvis det så ikke hjælper, så må I skrive igen og så taler vi om, hvordan man så ændrer rytmen, hvis det er der jeres udfordring ligger - men en ting af gangen :)
Håber I er hjulpet lidt videre på vej - fortsat god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.