Svar: Vågner efter 30 minutter
Kære Helle
Tillykke med lillebror :)
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med din dreng lige nu og han begynder at blive mere og mere bevidst om, hvad der sker omkring ham, han er igang med at opleve mere af verden og på en anden og mere intens måde end før.
Det betyder at han begynder at sove kortere lure om dagen, nogle gange opleves det som om at barnet begynder at powernappe og det kan være ganske fornuftigt at se lidt på dagens rytme og rutiner, regelmæssighed på dagen og indføre lidt små faste rammer.
Fordi han er så opmærksom som han er, så lader han sig ofte også forstyrre, når han f.eks. spiser. Han spiser lidt, slipper, kigger på dig, smiler til dig, tager fat igen, sutter, slipper, smiler, pludrer osv. og kommer der en ind i stuen, så drejer han hovedet og kigger efter den person og glemme måske næsten at han var igang med at spise ...
Der er så meget som er meget mere spændende end at spise og end at sove og det betyder at børn i denne alder nogle gange kommer ind i en rytme, hvor de slatspiser og slatsover lidt og altså som du oplever, har svært ved at tage de lidt længere søvnstræk.
Det er vigtigt at du lige nu ser ham som en aktiv baby og ikke længere som et spædbarn. Han skal have længere vågne perioder nu og han skal tumles med, trilles med, aktiveres fysisk og verbalt, I skal pludre, han skal kluk-le osv. han skal virkelig bruge sig selv både motorisk og mentalt. Vågne ...
... perioder skal være meget aktive perioder og han må gerne være vågen i 3 timer inden han puttes - hvis han så derefter sover godt og mere sammenhængende :)
Det kan ud over fokus på aktivitet også være en god idé at have lidt fokus på indtag af mælk og hvis du ammer, så vil det være en rigtig god idé at du forsøger at amme fra begge bryster mellem hver lur. Det vil sige starter med at amme fra det ene bryst, når han vågner af en lur, skifter ham, bøvser, pludrer osv. og så ammer du ham fra modsatte bryst inden han puttes igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover vil det være en rigtig god idé at arbejde på en rytme, hvor han sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en lur over middag og en lur sen eftermiddag og alt efter hvor sent den sidste lur ligger, må man så vurdere, hvor tidligt barnet skal i seng om aftenen. Netop i denne alder ligger den sidste lur ofte sent, så barnet naturligt også går senere i seng, måske først kl. 22 og det er helt okay - det ændre sig igen og til gengæld får man jo så måske lidt mere struktur på dagen ude at man skal stå ude og vugge i barnevognen igen og igen ...
Så mit råd til dig er altså umiddelbart at fokusere lidt på aktivitet i vågne perioder, ikke putte ham alt for tidligt men netop sikre at vågen tid er aktiv tid. Derudover ekstra mælk mellem hver lur og så arbejde på en rytme, med 3 lure dagligt. Det kan sagtens gøre noget positivt ved hans søvnrytme :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.