Svar: Skære ned på amning
Kære M
Nogle børn vil naturligt selv begynde at trappe amningerne ned i takt med at de spiser mere og mere skemad, men mange gange må man som mor også prøve at springe en amning over. Mange børn vil nemlig, som du også oplever, naturligt tage fra, når de tilbydes brystet - men samtidig vil de ofte også acceptere ikke at blive ammet, hvis man lader være med at tilbyde. Så det er altså en balance man må finde.
Det er korrekt at det normalt vil være passende at amme 4 gange dagligt i 7 måneders alderen. Det sikrer barnet mælk nok og samtidig også plads til mere rigtig mad.
En plan for dagen ser nu således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.
Puttes til formiddagslur uden amning
Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med rugbrødsbjælker, agurk og lignende. Vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop. Amningen om eftermiddagen springes altså ofte over og det samme ...
... gør powernappen.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, mere og mere udgangspunkt i familiemaden, det kan være ris med lidt sovs, indmaden af en frikadelle moset ned i grøntsagerne, lidt laks fra ovnen, kogte blomkål eller broccoli, en kartoffelbåd eller lignende at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl. 19.30-20
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Ammes
som du kan se ligger de fire amninger altså tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. På den måde er de fint fordelt hele dagen igennem og din datter lærer nu stille og roligt at sove uden at blive ammet om formiddagen. Samtidig erstattes amningen om eftermiddagen af et grødmåltid - jeg skal dog her lige sige, at nogle vælger at bibeholde amning eftermiddag og hvis det fungerer bedst sådan i en periode, så er det naturligvis helt fint :)
Så om formiddagen skal du altså prøve at lægge hende til at sove uden og om eftermiddagen skal du prøve at få erstattet amningen af grød, så hun på den måde får grød to gange dagligt og grøntsagsmos to gange dagligt. Det sikrer hende en god variation af fødevarer, som hun har brug for nu :)
Håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Brystbetændelse
I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.
Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.
Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder