Svar: Ammer stadig om natten - 9 mdr.
Kære Stine
Tak for dit brev og din fine beskrivelse af din lille datter :)
Jeg er fuld af forståelse for at du gerne vil gøre tingen i etaper og ikke tage en "kold tyrker" hvor Elen på en gang både skal lære at sove i sin seng, sove på eget værelse og sove uden at få bryst - helt enig! Men, når det er sagt, så bliver hun lige nu ammet alt for meget og hun har fået en afhængighed af både dig, sutten og brystet for at kunne sove og det dur ikke. Derfor er der nødt til at ske ændringer og det er selvfølgelig også derfor du skriver ...
Det er fornuftigt at adskille amning og putning så hun lærer at sove uden at dette hænger fuldstændig sammen som nu. For at gøre dette, så er du nødt til at vide noget om søvnassociationer og det vil jeg fortælle dig lidt om her:
Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.
De gode søvnassociationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Hvis din datter f.eks. med den alder hun har nu, er afhængig af bryst eller afhængig af at være i din favn og blive vugget for at kunne sove, så er det en uhensigtsmæssig søvnassociation. Så vil man nemlig kunne komme ind i den problemstilling der ligger i at din datter ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden at du tilbyder hende bryst eller holder hende ind til dig - altså det at hun hele natten igennem vil vågne og kræve at du gør det, for at kunne sove videre igen.
Med den alder jeres datter har nu, vil hendes søvn minde mere og mere om den søvn I som voksne har. Det vil sige at hun i sin søvn gennemgår flere forskellige faser – hun sover let, hun drømmer, sover dybt osv. og hele natten igennem veksler hun mellem de forskellige søvnfaser. En gang imellem vågner hun op – hun sover let, det ...
... vil sige er stadig sådan halvtsovende, hun flytter på sig, lægger sig måske op i kravlestilling og vugger, kan ikke selv komme ned igen. Det gør hun fordi hun motorisk og mentalt er igang med en stor udvikling lige nu.
Hver gang hun skifter søvnfase, så vil hun vågne lidt op, ændre på sin stilling, småklynke osv. og det er hendes søvnassociation der skal få hende til at sove videre igen. Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, vender os, trækker dyne lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Det er helt naturligt og jeres datter må således gerne vågne lidt op natten igennem. Men hun skal kunne falde i søvn ude at få brystet i munden og uden at blive vugget eller komme op i favn hver gang og også uden at få sutten.
Hun har behov for 3 amninger i døgnet og de kan meget fint ligge aften, sen aften og tidlig morgen - det er helt okay, hvis det passer alle bedst. Men det betyder også at hun så slet ikke skal ammes om dagen og det betyder også at hun skal kunne sove 5-6 timer om natten uden at få mælk fra dig.
Da du har forsøgt at få lirket brystet ud uden held, så lyder det som om at I er nødt til at adskille bryst og søvn, ved at I ikke længere sover sammen. Men for at gøre tingene i etaper, så vil det være super godt, hvis far kunne tage over om natten. Han kan putte med hende, give hende masser af nærhed og fysisk kontakt, men han kan af gode grunde ikke amme hende. Det er altså i første omgang brystet hun skal lære at sove uden, trygheden får hun fra far. Og når hun har lært at sove uden at blive ammet hele natten, så kan mor komme på banen igen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal være opmærksom på at hendes behov for amning i 10 måneders alderen falder til 2 amninger i døgnet - aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen, så det vil være rigtig godt at få far på banen her! :)
Det er fint om dagen at trille hende i barnevognen, når hun skal puttes og lade hende sidde og kigge på verden, mærke vinden i ansigtet osv. Læg mærke til tidspunktet hvor hun er træt og parat til at blive puttet, det kan give dig et indtryk af hvornår det rette puttetidspunkt er.
Når hun har lært at sove uden at få mælk hele natten og finder ro med kærtegn, beroligende ord, en lille sang eller lignende, så kan I lære hende at sove og blive puttet på eget værelse. Lige nu skal I i første omgang lære hende at sove uden at få bryst eller sut hele tiden og nøjes med favn. Herefter skal hun så lærer at sove uden at være i tæt favn og så skal hun lære at sove for sig selv i sin egen seng :)
Rigtig meget held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)
Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)
Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"