Annonce

Annonce

Svar: Hårdt at stoppe amning


27. april 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Louise

Nogle gange lykkes amningen bare ikke og som du skriver, så er det vigtigste jo at der sidder en glad mor og et glad barn, som trives og har det godt, mæt og tilfreds. Ingen af jer er tjent med at dagen er fyldt med gråd og frustration og kamp ved brystet :)

Så jeg synes det lyder som en rigtig fornuftig beslutning for jer, at du nu har valgt at supplere din amning med flaske. Det er fint at du stadig ammer og gør det, når din datter virker glad og tilfreds med det og super at du så giver flasken, når det tydeligt er det hun vil.

Nogle kvinder kan både amme og give flaske, andre har svært ved det, så det er kun tiden der kan vise hvordan det går hos jer. Det er sådan at jo hyppigere du ammer, jo mere mælk vil du danne - jo mere flaske du giver, jo mindre mælk vil du selv danne. Det er også sådan at amning om natten er med til at øge mælkemængden lidt, så netop natamning lykkes faktisk nogle gange for nogen og er helt fint at forsøge. Det er jo praktisk, hvis hun kan lægges til brystet om natten, så det er bestemt værd at forsøge. Du kan i hvert fald gøre det, så længe det fungerer :)

Amning kl. 18, flaske kl. 21 og amning igen kl. 05 - det lyder ikke som om at din datter mangler mælk, hvis hun kan vente 7 timer på at få mælk igen ... Det kan være helt okay at gøre det på denne måde, men det vil naturligt betyde at hun vil have behov for at spise hyppigere om dagen, - hun springer et måltid over om natten, som naturligt skal indhentes på et andet tidspunkt. Hvis det lige nu fungerer er det fint, men på sigt skal du nok indstille dig på at hun ikke vil sove så lange stræk ... bare så du er forberedt :)

Der er ingen grund til at droppe amningen helt, jeg synes bestemt at du skal give hende begge dele, så længe du kan det og det fungerer for jer begge. Selvom modermælkserstatning er lavet så det så vidt muligt minder om modermælk, så indeholder modermælken stadig nogle stoffer, som man ikke 'kunstigt' kan lave og derfor er modermælken god for hende at få. Også selvom det ikke er fuld amning, så er den mælk hun kan få fra dig fortsat vigtig og god for hende.

Du må regne med at hun får nok, når hun sover godt, spiser og selvregulerer sit behov, tisser som hun skal, tager nok på osv. Hendes udregnede behov er 1/6 af hendes vægt i døgnet og det betyder at hvis hun nu vejer f.eks. 6000g så er hendes døgnbehov 1000ml. Fordelt på 6-8 måltider, så betyder det at hun skal have mellem 125-167ml hver 3-4 time, for at være dækket ...


Annonce

... ind. Hvis hun har spist hos dig først og derefter tager 80ml så lyder det altså fint, modsat, - hvis hun ikke har fået hos dig, men skal spise hele sit måltid af flasken, så skal hun spise mere ...

Modermælkserstatning på brik er varmebehandlet, sterilt og rigtig fint at give hende. Det er praktisk, du kan medbringe det når I skal på tur, det kan opbevares under hendes dyne, så det har kropstemperatur og derefter puttes i flasken. Modermælkserstatning på brik er dog dyrere end pulver og dertil kommer at ikke alle typer mme fås på brik.

I forhold til allergi, så anbefales det at man ammer til barnet er 4 måneder gammel og gerne længere (det er nok der de 4 måneder du har hørt om kommer ind :o)). Hvis den ene eller begge forældre har eller har haft behandlingskrævende allergi som astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi, så er der en risiko for at barnet udvikler allergi.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i den forbindelse at man endten ammer sit barn fuldt ud eller hvis man giver erstatning, at man så vælger en af de hydrolyserede produkter til sit barn, hvis en eller begge forældre har/har haft lægediagnostiseret behandlingskrævende allergisk sygdom. Spørgsmålet er derfor om du får medicin for din høfeber - så kunne det være en god idé at give din datter specielerstatning til hun er 4 måneder gammel.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Disse produkter findes kun som pulver og jeg kan derfor regne ud at du ikke har brugt disse til din datter ... spørgsmålet er derfor også hvor meget effekt du vil have af at give hende dette nu ... Mit forslag til dig er derfor at du køber NAN H.A som kan have en vis forebyggende effekt i forhold til allergi.

Når hun bliver 4 måneder skal og kan hun ernæres fuldstændig som alle andre børn :)

Hun behøver ikke have afføring dagligt så længe hun får både modermælk og modermælkserstatning. Børn der kun ammes kan fint have mange dage, op til en uge mellem deres afføringer. Børn der kun får mme, bør have afføring en gang i døgnet. Når børn får begge dele, så må man individuelt vurdere hvordan barnet virker til at trives - mange børn har det fint med afføring ca. hver 2. dag ... Hvis hun virker til at få hård mave, får ondt når hun skal af med afføringen osv. så kan det være en idé at behandle dette - enten ved at vælge en erstatning som er beregnet til træge maver (her f.eks. også NAN H.A eller de syrnede modermælkserstatninger) eller ved at give hende laktulose.

Håber ovenstående hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce