Annonce

Annonce

Svar: Søvn, skrig og sut


26. april 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kristina

Det er netop for at undgå at barnet bliver overtræt, at jeg anbefaler at man i 3-4 måneders alderen arbejder på en rytme, hvor barnet sover 3 lure dagligt... Det kommer ofte ikke af sig selv, men kræver lidt tid og tilvænning og lige nu er det naturligt svært for jer, at få det hele til at passe ind.

Det er, som du selv er inde på, lettere at få hende til at sove 3 lure, hvis hun om formiddagen ikke har sovet for lang en lur. Men de dage, hvor hun sover rigtig godt og længe om formiddagen, er det naturligvis helt fint - så må I lade hende sove sådan og så skal hun måske kun have en lur mere eller måske to lure af kun ½-1 times varighed, det afhænger helt af hvor meget hun samlet sover.

Gennemsnitligt har hun brug for at sove ca. 5 timer i løbet af dagen og 10 timer om natten og det kan måske give dig et billede af, hvordan hun så skal sove, hvad hendes behov egentlig er. Hvis formiddagsluren er på 3 timer, så er det altså naturligt at hun powernapper resten af dagen eller kun sover en lur mere ...

Alternativet er at du vækker hende fra formiddagsluren, men jeg synes hun stadig er for lille til dette, så prøv om du i første omgang ikke kan prøve at lade hende regulere lidt selv og så acceptere at hun powernapper, hvilket er helt naturligt.

Det har også noget at sige, hvad tid du putter hende på. Hvis hun har sovet 3 timer, behøver hun måske ikke blive puttet igen allerede efter 2 timer, men kan sagtens være vågen i 3 timer inden hun skal have næste ...


Annonce

... lur. Det er vigtigt at du nu ser hende som en baby og ikke som et spædbarn og at hun aktiveres, bruger sig selv både motorisk og mentalt, når hun er vågen - for derefter netop også at sove bedre og mere sammenhængende igen :)

I må gerne have hende i bæreselen og det kan far også sagtens. Brug den både, hvis hun er overtræt, men brug den også netop til at aktivere hende med. Lad hende vende ud, kigge på verden I går forbi, lad hende opleve osv. så hun bagefter er mere parat til at sove :)

Hun må gerne få en sut, når hun skal sove, men pas på ikke at give hende den i munden, hver gang den tabes. Prøv at se om du i stedet kan få hende videre i søvnen med kærtegn, beroligende ord som sshh-sshh eller lignende. Giv hende evt. en klud igennem suttens ring, så hun vender sig til en sutteklud, det kan virke beroligende og betrygge hende, når hun vågner og lære hende at sove uden at have noget i munden :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja - hendes rytme og søvnmønster ændrer sig hele tiden, som sagt sker der meget i 3-4 måneders alderen og når hun bliver 5-6 måneder sker der ændringer igen. I takt med at hun begynder at få skemad, vil hendes rytme naturligt også blive påvirket og overblikket og strukturen overdagen bliver bedre :)

Jeg anbefaler normalt ikke at børn lægges på eget værelse før de er 6 måneder gamle. Det handler om at forældres natlige støj er med til at holde barnets vejrtrækning igang og dermed forebygge vuggedød ...

Rigtig meget held og lykke fortsat, håber du er hjulpet videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce