Annonce

Annonce

Svar: Søvn, skrig og sut


26. april 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Kristina

Det er netop for at undgå at barnet bliver overtræt, at jeg anbefaler at man i 3-4 måneders alderen arbejder på en rytme, hvor barnet sover 3 lure dagligt... Det kommer ofte ikke af sig selv, men kræver lidt tid og tilvænning og lige nu er det naturligt svært for jer, at få det hele til at passe ind.

Det er, som du selv er inde på, lettere at få hende til at sove 3 lure, hvis hun om formiddagen ikke har sovet for lang en lur. Men de dage, hvor hun sover rigtig godt og længe om formiddagen, er det naturligvis helt fint - så må I lade hende sove sådan og så skal hun måske kun have en lur mere eller måske to lure af kun ½-1 times varighed, det afhænger helt af hvor meget hun samlet sover.

Gennemsnitligt har hun brug for at sove ca. 5 timer i løbet af dagen og 10 timer om natten og det kan måske give dig et billede af, hvordan hun så skal sove, hvad hendes behov egentlig er. Hvis formiddagsluren er på 3 timer, så er det altså naturligt at hun powernapper resten af dagen eller kun sover en lur mere ...

Alternativet er at du vækker hende fra formiddagsluren, men jeg synes hun stadig er for lille til dette, så prøv om du i første omgang ikke kan prøve at lade hende regulere lidt selv og så acceptere at hun powernapper, hvilket er helt naturligt.

Det har også noget at sige, hvad tid du putter hende på. Hvis hun har sovet 3 timer, behøver hun måske ikke blive puttet igen allerede efter 2 timer, men kan sagtens være vågen i 3 timer inden hun skal have næste ...


Annonce

... lur. Det er vigtigt at du nu ser hende som en baby og ikke som et spædbarn og at hun aktiveres, bruger sig selv både motorisk og mentalt, når hun er vågen - for derefter netop også at sove bedre og mere sammenhængende igen :)

I må gerne have hende i bæreselen og det kan far også sagtens. Brug den både, hvis hun er overtræt, men brug den også netop til at aktivere hende med. Lad hende vende ud, kigge på verden I går forbi, lad hende opleve osv. så hun bagefter er mere parat til at sove :)

Hun må gerne få en sut, når hun skal sove, men pas på ikke at give hende den i munden, hver gang den tabes. Prøv at se om du i stedet kan få hende videre i søvnen med kærtegn, beroligende ord som sshh-sshh eller lignende. Giv hende evt. en klud igennem suttens ring, så hun vender sig til en sutteklud, det kan virke beroligende og betrygge hende, når hun vågner og lære hende at sove uden at have noget i munden :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja - hendes rytme og søvnmønster ændrer sig hele tiden, som sagt sker der meget i 3-4 måneders alderen og når hun bliver 5-6 måneder sker der ændringer igen. I takt med at hun begynder at få skemad, vil hendes rytme naturligt også blive påvirket og overblikket og strukturen overdagen bliver bedre :)

Jeg anbefaler normalt ikke at børn lægges på eget værelse før de er 6 måneder gamle. Det handler om at forældres natlige støj er med til at holde barnets vejrtrækning igang og dermed forebygge vuggedød ...

Rigtig meget held og lykke fortsat, håber du er hjulpet videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce