Svar: Døgnrytme - 17 mdr.
Kære Birthe
Børn på ca. 1½ år har brug for gennemsnitligt 13-13½ times søvn i døgnet og den ligger ofte fordelt sådan at barnet sover en middagslur på 1½-2 timer og en nattesøvn på 11-11½ time.
Hvis barnet sover 4 timer i løbet af dagen, så vil nattesøvnen naturligt kun være på 9-9½ timer og det lyder til at være den problematik I befinder jer i.
I princippet kan jeres dreng fint trives med en sådan rytme, han får de søvn han har brug for og måske skal I bare indstille jer på at han så skal senere i seng for netop naturligt bedre at kunne overgive sig til søvnen om aftenen. Modsat, hvis I gerne vil have at han skal tidligere i seng og have mere nattesøvn, så er det også nødvendigt at vække ham fra luren om dagen ...
Og ja, jeg ved godt at mange pædagoger ikke er glade for dette og det er jo også et reelt behov for søvn som han har, men det kan være nødvendigt, for en rytme, hvor barnet sover hele eftermiddagen væk i stedet for at lege og være sammen med de andre børn, kan jo på sigt ...
... også være uhensigtsmæssigt.
I kan gøre det at I putter ham så sent, at I ved at han naturligt vil falde i søvn i løbet af ca. 15 minutter. Det vil sige at hvis han plejer at sove, når klokken er 21.30 så putter I ham først til den tid. Næste aften, så putter I ham 21.15, næste aften 21.00, så 20.45 osv. så I stille og roligt får flyttet puttet tidspunktet hen, hvor I ønsker det skal være.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig med dette, så vil det være fint at skære 15 minutter af hans middagslur så han stille og roligt får vendt sin rytme og begynder at kunne sove længere nattesøvn og mindre dagssøvn og stadig naturligt får den søvn han har behov for.
Det kræver nogle dage og kræver et samarbejde med institutionen og hvis det er svært, så må I vente til I har et par ugers ferie og så arbejde på at få skabt en ny rytme der. Som sagt trives jeres dreng lige nu fint, han får den søvn han har brug for - det er 'bare' fordelingen, som ikke passer så godt ind i jeres rytme og jeres ønsker :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.