Brev:
Hvorfor gør det stadigt så ondt indeni?
Kære Helen
Jeg har før skrevet til dig om min sorg over ikke at kunne amme min datter mere end en lille smule, de første 2 en halv -3 mdr.
Jeg har nu accepteret at amningen er et overstået kapitel og nyder min sunde, dejlige datter i fulde drag! Hun er stoppet med at skrige og er bare en skøn pige og jeg nyder at gå hjemme med hende.
Men når jeg tænker tilbage på hele mit ammeforløb bliver jeg så utroligt bitter og ked af det. Jeg ved jeg har gjort ALT hvad jeg kunne og mere til og er glad for at jeg har brugt så meget energi på det. Men når jeg tænker på hvor lidt der blev gjort for at få amningen igang på hospitalet bliver jeg arrig. Jeg føler virkelig jeg er blevet frarøvet min mulighed for at amme og jeg tilgiver aldrig Herlev Hospital for det. Jeg måtte selv efter fødslen prøve at lægge hende til og fik ingen undervisning i det.
Samme følelser kommer når jeg hører om bekendte og veninder ...
... der har født. Når de fortæller om spændte bryster, mælken der løber til, ammeglade børn osv. bliver jeg enormt ked af det og tårerne presser sig på... det virker så nemt for andre og jeg er så ked af, at det har været så svært for mig. Jeg er så utroligt ked af at mit forløb har været sådan som det var.
Mit spørgsmål er: hvordan kommer jeg videre? Jeg har talt med min SP om det, har afkrydset et spørgeskema for at se om jeg har en efterfødselsreaktion, men det har jeg ikke, så der er ikke noget hun kan gøre. Jeg synes bare det er utroligt at jeg stadigt græder over det ind i mellem her 4 mdr. efter og jeg ved ikke hvordan jeg skal komme over det. Skal jeg satse på at tiden læger alle sår?
Hver gang jeg ser min SP og hun spørger hvordan jeg har det, begynder tårerne at løbe. Og det er jo underligt, for jeg har det jo egentligt godt.
Håber du forstår hvor det er jeg vil hen og ser frem til dit svar.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Hej Helen Vi har en glad lille pige, som blev 5 måneder for en uge siden....
Viden om børn:
Angst hos børn
Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.
Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.