Annonce

Annonce

Svar: Vugges og gåés i søvn


25. april 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære forældre

Først er det vigtigt for mig at sige, at det er helt okay at i de første måneder har holdt jeres dreng i favnen, vugget/hoppet ham i søvn og givet ham den tryghed og nærhed han har haft behov for - det kommer aldrig skidt igen!

Men det I nu skal igang med er nye vaner og det er helt fint at forsøge at ændre lidt på tingene med den alder han har :) At han har et stort behov for tryghed og nærhed, når han skal sove er naturligt og det ændrer sig i takt med at han bliver ældre - men I må som sagt gerne hjælpe ham lidt på vej - i længden er det jo uholdbart hvis han kun kan sove i jeres arme eller ved at blive "hoppet" i søvn.

Det er super at I svøber ham, gør det gerne inden han får mælk, det vil sige, start med at skifte ham, svøb ham, giv ham mælk og put ham. Det at være svøbt vil give ham fornemmelsen af tryghed og at være tæt - men det vil være af et klæde og ikke af jeres arme og det vil gøre at skiftet fra favn og ned i seng eller barnevogn ikke føles så stort. Han skal ikke "drikke sig i søvn", men mælken skal indgå som en naturlig del af det at skulle sove, vi sover alle bedst på fyldt mave og den lune mælk er med til at give ham en fysisk ro i hele kroppen og det forbereder ham derfor på at sove på en bedre måde end hvis han ikke får mælk.

Barnevognen kan fint bruges som en overgang ligesom nu, sengen kan også gøres lidt ekstra tryg ved at have en sengerand, en himmel eller lignende, så barnet på den måde er omsluttet og føler sig mere som "liggende i en lille hule".

Når I lægger ham fra jer, skal det være inden han falder i så dyb søvn, at han ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for ham hvis han når at falde i ...


Annonce

... søvn og så flyttes og der oplever et skift, så bliver han urolig og ked af det. Det er utrygt at vågne op et andet sted end han er faldet i søvn. Det er derfor vigtigt at han lige når at følge lidt med i at han rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor han er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre :)

Se og lyt til hans vejrtrækning, hans øjne. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er stadig svøbt og mælken udskiftes evt. med en sut og en klud ved ansigtet.

Flyt ham stille og roligt fra favnen, ned hvor han skal sove. Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på hans krop, så han mærker tyngden og varmen fra dine hænder. Vug ham stille imens han ligger ned med stille, rolige, rytmiske bevægelser - Prøv om du kan vugge ham til ro med dine hænder imens han ligger ned - i stedet for at vugge vognen hver gang.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han puttes i barnevognen og har brug for at blive vugget i den, så gør det, men stop op, afvent, lyt - hvis han ikke siger noget så hold vognen stille, klynker han så vug lidt igen, ny pause, lyt. Hele tiden vugge lidt, holde pause, lytte og kun vugge igen, hvis det er nødvendigt. På den måde lærer han at sove uden at være i bevægelse.

På hans seng kan I montere brio bedrockers. Så vil I på samme måde kunne bevæge sengen lidt, holde pause, vente og se hvad der sker, vugge lidt igen, hvis det er nødvendigt og ny pause.

Håber dette hjælper jer videre og rigtig meget held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce