Svar: Immunforsvarets færdigudvikling
Kære mor til tre
Overordnet set, så er vores immunforsvar kroppens forsvar mod bakterier og virus. Det består at millioner af forskellige hvide blodlegemer, som angriber og dræber de bakterier og vira, som kroppen kan udsættes for. Immunforsvaret har hukommelse, hvilket betyder at når man har været udsat for en type baktie en gang, så husker kroppen det og der opbygges derfor stoffer som kan genkende denne bakterie igen og dermed nedbryde den hurtigt.
Man inddeler immunforsvaret i et medfødt immunforsvar og i et adaptivt immunforsvar.
Det medfødte immunforsvar er de celler som vi har i alle kroppens væv, som genkender de mikroorganismer der kommer ind og begynder at dræbe disse. Disse celler hedder f.eks. Makrofager, Fagocytter, Granulocytter osv og de har alle forskellige funktioner alt efter om det er infektioner i lymfesystemet, i et sår på knæet eller andet sted, der er opstået infektion med bakterier eller virus.
Vi har i det medfødte immunforsvar også proteiner i vores blodplasma, som også har en vis funktion.
Det adaptive immunforsvar til ...
... godt nok til stede ved fødslen, men det tilpasser sig de forskellige mikroorganismer der angriber kroppen. Det består især af de celler som man kalder for T-Celler og B-celler, herunder plasmaceller og hukommelsesceller.
En stor del af vores immunforsvar sidder i vores tarmsystem og nyere undersøgelser viser, at måden man bliver født på kan have betydning her. Når børn fødes vaginalt bliver de naturligt udsat for tarmbakterier fra deres mor og vil fra starten få en anden tarmflora, end et barn der fødes ved kejsersnit f.eks. får. Man ved også at amning har betydning for immunforsvaret, men stadig vil børn der er blevet fuldt ammet, godt kunne få problemer med maveinfektioner eller børneeksem og allergi. Amning menes dog at kunne have langtidseffekter på immunsystemet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man siger normalt at når børn har været 2 vintre igennem med masser af snot og snue, så er deres immunsystem ved at blive stærker og antallet af sygedage i vinterhalvåret nedsættes.
Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej og giver dig lidt af de svar du søger, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.