Svar: Morgenen især med mad
Kære mor
Ligesom vi voksne kan være A- eller B-mennesker, så kan børn også have forskellige søvnrytmer og hos børn kalder vi det Lærker og Ugler.
Det lyder umiddelbart som om at I har en lille ugle hos jer. Uglerne kan ikke lide at stå op, de har svært ved at vågne og svært ved at komme i gang. Tingene om morgenen tager lang tid, de bliver let kede af det, føler at man jager med dem og det kan give store konflikter. De elsker derimod aftenerne, det er den bedste tid på dagen, det er der de er mest årvågne, aktive og effektive. Det er på det tidspunkt, de tænker bedst, og der elsker de at lege. Derfor er det ofte svært at få dem i seng, for de vil hellere lege og have det sjovt, og har bestemt ikke lyst til at sove ... :)
Når man skal op om morgenen, når dagen skal starte i børnehaven, når man skal være aktiv sammen med de andre børn, have overskud til at lege osv. så kan det naturligvis være lidt svært at være Uglebarn. Det ville sikkert passe ham meget bedre, hvis han kunne få lov til at sove til han vågnede af sig selv, tulle rundt i nattøj og ikke blive afleveret før kl. 11 .. men sådan fungerer det desværre ikke.
Derfor er I stadig nødt til at sikre jer at han kommer op i ordentlig tid (det sikrer at han også er i stand til at sove i nogenlunde tid om aftenen) og det er super vigtigt at I søger for at have samme rytme uanset om det er weekend eller hverdag. Han tåler ikke særligt store udsving, så får han lov til at sove til han vågner af sig selv i weekenden, så vil det ødelægge rytmen både mandag, tirsdag og onsdag ... torsdag vil måske gå meget godt, fredag ligeså, men så ødelægges det igen og næste uge starter på samme trælse måde :)
Samlet set får han umiddelbart sit søvnbehov dækket og det er helt okay at han sover 1-1½ times middagslur, når han har brug for det.
Men de trælse morgener tænker jeg altså især skyldes hans søvnrytme, han er en langsom starter :)
Men når det er sagt, så er der jo også ting som skal nåes om morgenen og det kan her være nødvendigt at I hjælper ham lidt på vej. Både i forhold til at minimere kravene til, hvad han selv skal gøre, ...
... men også ved f.eks. at lave små billeder, som viser hvad I skal nå - hvis han gerne vil gøre tingene selv og er en dreng med lyst til stor selvstændighed. Det at han kan se små billeder af "tøj der skal på", "skålen med morgenmad", "tandbørsten" osv. gør at han kan se rækkefølgen og I slipper for hele tiden at skynde på ham. Tag ham med i processen med at få lavet disse billeder.
Nogle gange kan det også være en god idé at vende rundt på rækkefølgen, således at hvis han lige nu starter med at få tøj på først og morgenmad bagefter så kan I prøve at starte med morgenmaden og så først tage tøj på efterfølgende. Rækkefølgen kan nogle gange påvirke det hele meget.
Med hensyn til mad og hvordan det skal serveres og hvad I serverer så lyder det som om at I skal tage lidt flere beslutninger her. Han vil naturligt med den alder han har, vælge intuitivt og lystbetonet og det betyder at hvis I spørger hvad han vil, så kan I være sikre på at han 5 minutter efter vil noget andet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derfor er det en god idé at I ikke spørger for meget, men tager beslutninger for ham. Lad være med at sige "vil du have brød eller grød?", "skal brøddet skæres ud?" osv. men simpelthen laver en tallerken til ham, med mad som I synes han kan spise. Der skal være valgmuligheder og det vil være en god idé at give en tallerken opdelt i rum, så han kan få og vælge mellem lidt forskelligt og I skal her sørge for at der altid er et eller andet han godt kan lide.
Det gælder både morgen, frokost og aften at maden skal serveres adskilt og at der skal være valgmuligheder. Han har stadig brug for mange måltider i løbet af en dag og derfor må I også holde fast i at hvis I tilbyder ham god, børnevenlig mad og han så ikke vil have det eller kun spiser lidt - så er det sådan, så skal han ikke have specielle retter lavet særligt til ham, men må så vente med at spise mere til næste måltid tilbydes. Med små hyppige måltider dagen igennem vil der ofte ikke gå mere end 1½ time før han atter tilbydes mad, så han kommer ikke til at sulte :)
Rigtig meget held og lykke med ham fortsat :) Håber I her er hjulpet videre på vej.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.
Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)
Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)
Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder