Svar: Afbrudt nattesøvn på grund af sutten
Kære Linette
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres dreng har fået det, jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, som handler om at jeres dreng har lært at sove med sutten i munden og kun kan sove med den ...
Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat, skifter stilling, sparker dynen lidt af, putter os lidt ekstra med dynen, retter på puden osv. og børn har også disse opvågninger. Det er helt fint at barnet falder i søvn med sutten i munden om aftenen, men når barnet sover tungt, så vil alle muskler i kroppen slappes og sutten derfor falde ud.
Hos jer er I kommet ind i en vane med at komme sutten i munden på jeres dreng, hver gang han har en af sine små opvågninger og det er derfor han vågner hele tiden. Han har ligesom lært at når han har brug for stillingsskift, sparker dynen af sig, har brug for at blive puttet igen osv. så har han også brug for at få sutten i munden og det sørger I for at han får. Problemet er altså opstået ved at du konsekvent har givet ham sutten i munden, hver gang han har en af sine opvågninger ..:(
Det første du kan gøre er derfor at forsøge at få ham videre i søvnen uden at give ham sut. I stedet ...
... skal han hjælpes videre med netop stillingsskift, beroligende, hænder, en klud ved ansigtet, puttet med dynen, evt. beroligende lyde osv.
Det næste du kan gøre er at lære ham at tage sin sut selv. Det er fint at du har fyldt sengen med sutter, så han har mulighed for at finde en sut om natten ... men han kan ikke finde ud af det selv, det er noget du skal lære ham og den læring starter om dagen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Start derfor med at give ham sutte i hånden, så han selv skal komme den i munden - både om dagen og om aftenen. Når han om natten vågner og evt. har brug for sin sut, så tager du hans hånd, hjælper ham med at mærke efter en sut på madrassen og guider ham til at tage sutten i munden selv. Det er den eneste måde du kan gøre ham selvhjulpen på om natten.
Så du skal altså enten sørge for at få erstattet sutten med noget andet beroligende om natten, så han kan sove uden denne afhængighed hver time - eller alternativt arbejde konsekvent på at han selv bliver i stand til at finde sin sut og komme den i munden. De fleste børn vil tidligst kunne lære dette i 8 måneders alderen, mange kan først fra 9-10 måneder og frem :)
Rigtig meget held og lykke med det :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Barnevogn
Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.
Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?
Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.