Annonce

Annonce

Svar: Sætte grænser når maden spyttes ud


19. april 2010

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Lene

Elias er stadig så lille at han ikke forstår betydningen af at du siger nej, det vil kun være sjovt for ham at se dit ansigtsudtryk, at du ryster på hovedet osv. men forstå det gør han ikke :)

Nogle gange, når han spytter maden ud, kan det være fordi han endnu ikke mundmotorisk har udviklet teknikken med at kunne holde maden inde i munden. Han er vant til at bruge sin tunge til at malke med for at få mælk og derfor bruges tungen stadig meget - også når han spiser lidt fastere føde. At tungen derfor nogle gange får presset maden den forkerte vej er naturligt, det er et spørgsmål om teknik. At han endnu ikke mestrer teknikken skal han jo ikke skældes ud over. I stedet må du give ham maden igen og forsøge at hjælpe ham med at spise den ved at give ham en konsistens han så godt som muligt er i stand til at styre :)

Nogle gange spytter han også maden ud, fordi det er en ny smag. Ikke nødvendigvis fordi han ikke kan lide det, men fordi han ikke kender smagen og skal vende sig til det. Faktisk siger man at børn ofte skal smage det 10 gange inden man kan udtale sig om, hvorvidt de kan lide det eller ej og smagen kan også ændre ...


Annonce

... sig, så det de i en periode ikke brød sig om, kan de rigtig godt lide i andre perioder :)

Generelt er det en god idé at motivere barnet til at spise maden, fortælle barnet hvad man gerne vil have barnet til og fokus på dette "ind i munden skat, ind i munden, mmm mam mam smager godt" mere end fokus på det barnet gør forkert og det man ikke vil have. Dette gælder også børn i 9-10 måneders alderen som ofte undersøger maden rigtig meget og kan have stor tendens til at lukke munden og skubbe skeen væk.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er svært at sætte alder på, for mig handler gode spisevaner også om at man spiser ved bordet, barnet sidder i sin høje stol, at måltider foretages fælles i familien, at det er hyggeligt, at maden serveres positivt, at den er varieret, smager godt osv. Ligesom det også hører med at man skal have vasket hænder, tørres om munden osv. Og det starter jo sådan set allerede nu ...

Men hvis jeg skal sætte alder på, så vil jeg sige at det først er efter 1 års alderen at man kan begynde at 'opdrage lidt mere', men stadig med anerkendelse for barnets lyst til at mærke og udforske ...

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce