Svar: Afførrings konsistens
Kære mor
Børns afføring variere meget efter hvad barnet indtager af mad. Især store mængder fibre, frugt eller hvis barnets indtag af fedt af for lille kan afføringen ændre udseende og konsistens.
Med den alder din dreng har bør afføringen være nogenlunde fast formet og ikke være som grød. Din dreng kan dog sagtens godt have en lidt grødet og klæg afføring, fordi han lige den dag har spist lidt anderledes end han plejer eller måske har fået en maveinfektion eller andet, som naturligt vil kunne ses på afføringen.
Han afføring må naturligvis ikke være så tynd og grødet at han ikke kan holde på den, den må ikke bare 'løbe ud af ham'. Modsat skal den heller ikke være så hård, at han får ondt, når han skal af med den - men normalt vil afføringen være mere fast formet i denne alder ...
Du skriver at han altid har haft afføring der så sådan ud ... tja, måske er det bare sådan han er og det kan være okay. Du kan evt. drøfte det med lægen. Ellers så skulle du måske overveje om hans kost skal ...
... sammensættes lidt anderledes - og med tanke på at han jo skal igang med at slippe sin ble og kunne kontrollere både vandladning og afføring :)
Vær opmærksom på at han ikke skal indtage meget store mængder fibre fra f.eks. frugt og grønsager samt groft brød. Han skal stadig have fibre, men prøv f.eks. at koge eller svitse grøntsager mere end at give ham råkost. Forsøg med fiberholdigt brød uden hele kerner.
Sørg for at han så vidt muligt slukker tørsten i vand og ikke drikker for meget juice eller saft. Ligesom han ikke bør spise meget store mængder frugt og bær
Hold også indtaget af sukker nede - ikke noget slik :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sørg for at han stadig får lidt fedt i sin mad, giv ham de lidt federe ostetyper, giv ham sovs, dressinger osv. til maden I spiser i dagligdagen, smør på brøddet osv.
Og så vær opmærksom på at han skal tygge sin mad tilstrækkeligt, der skal være tid nok til at spise og maden skal ikke sluges :)
Se om nogle af disse ændringer måske kan hjælpe lidt hos jer.
Rigtig meget held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.