Svar: Sover hun for lidt?
Kære Elisabeth
Når jeg angivet tider for børns søvn så er det ud fra en gennemsnitlig betragtning, det betyder at nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre ... men der er naturligvis grænser for hvor lidt børn kan tåle at sove. Derfor er det rigtig godt at du fortsat holder fast i at hun gerne må sove to lure dagligt, så hun får de afbræk hun har brug for, for lige at få bearbejdet lidt af alle oplevelser og samtidig også lade kroppen få lidt fysisk ro og mulighed for at vokse :)
Men ellers handler det jo meget om at se på hvordan hun virker og ser ud til at trives. Hun skal have overskud til at møde hverdagen, til at lære og udvikles. Hun må ikke gå og pylre dagen lang, hun skal kunne koncentrere sig mere og mere, udfordre sig selv, have en naturlig nysgerrighed og lyst til at lære og vise overskud i forhold til dette.
At hun vågner tidligt skyldes sandsynligvis at hun er en lille lærke, det vil sige en pige, hvor morgenen er den bedste tid, det er der hun leger, tænker osv. bedst. Ligesom vi voksne kan være A-mennesker, det er måske det hun er :)
Du fortæller at hun ofte er træt efter et par timer og jeg tænker at I her må prøve at give hende en tidlig formiddagslur, når der er mulighed for det. I er nødt til at være lidt fleksible og prøve at gribe de tidspunkter, hvor hun umiddelbart virke til at kunne få sovet lidt. Om aftenen må I nogle gange prøve at give hende aftensmad meget tidligt, gerne allerede ...
... kl. 17.30, hvis I oplever at hun er træt der, simpelthen for at få hende i seng og få sovet lidt mere.
Og så andre dage, ja så må I bare indstille jer på at hun er en pige, som ikke sover helt så meget som gennemsnittet og at det er okay så længe hun trives :)
I skal sikre jer at hun får god og sund mad hele dagen igennem og at I sammensætter hendes kost, så den virker positivt på søvnen. Det vil sige ikke give hende for meget sukker, saftevand eller søde og sukkerholdige fødevare/drikkevarer i det hele taget. Sukker virker som speed og nogle børn er utroligt følsomme overfor dette. Hold derfor fokus på at alle måltider, og især de små lidt hurtige mellemmåltider ikke indeholder f.eks. kiks, tørret frugt og sød yoghurt, men i stedet en grovbolle, tykmælk som du selv søder og frisk frugt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeres datters søvnbehov kan sagtens være mindre end hos de fleste børn, men prøv stadig at få hende til at sove på de tidspunkter, hvor du erfaringsmæssigt fornemmer at hun er træt. Også selvom det nogle gange betyder at hun så går meget tidligt i seng og ikke når at spise aftensmad sammen med I andre den dag - søvnen må prioriteres en gang imellem :)
De dage, hvor hun går sent i seng, så slut dagen med en havregrød, så hun bliver fyldt ekstra op inden natten. På den måde kan I være heldige at strække tiden inden hun vågner igen - hun vågner måske fordi hun er sulten ...
Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.