Svar: Hvad skal jeg give min pige - 9 mdr.
Kære Susanne
Grød og grøntsagsmos er stadig vigtigt for at sikre din datters energibehov, så det er super godt, hvis du stadig kan få hende til at spise lidt med ske ... men ellers er det helt naturligt at hun nu helst vil have mad i stykker og hun må meget gerne få dette. Jo mere rigtig mad, jo bedre er det faktisk :)
Tidspunkterne for din dagsplan ser umiddelbart fine ud, men jeg kunne godt tænke mig lidt flere måltider og også mere variation, flere valgmuligheder for din datter :)
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, flerkornsgrød, vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør (se i babykøkkenet, hvordan du bager havregrynsboller), ost, frisk frugt i hånden, evt. frugtmos, vand af kop.
Puttes til formiddagslur kl. 9.30 og sover 45-60 minutter
Frokost 11.15: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, sildepostej, rognguf, tun. Suppleres derudover med godt kogte pastaskruer, en kartoffelbåd, kogte ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt, ½ hårdkogt æg, lidt rejer, muslinger osv. Husk at grøntsagsmos også sagtens kan bruges som smørbart pålæg og ellers er det fint at give lidt mose efter maden, - hvis hun altså vil have det :)
Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13, sover ca. 2 timer
Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, gerne lidt tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, banan eller lignende, vand af kop.
Aften 17.45: Samme mad som I andre får, almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, ...
... frikadeller, laks, rødspættefileter osv. Der skal være mos og mad i stykker, maden skal smage af noget. Kartofler kan f.eks. moses med sovs og gives på en gaffel, frikadellen kan hun selv spise i stykker, vand af kop.
Flaske og puttes til natten 19-19.30
Sen aften 23: Flaske og sover herefter til næste morgen tidlig uden at få yderligere mælk og dagen starter med morgengrød
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis hun slet ikke vil grøden, så kan du også prøve et par dage at give hende lidt tykmælk om morgenen i stedet for om eftermiddagen. Det er helt fint at variere lidt, så hun glemmer sin aversion mod grøden og efterfølgende accepterer den igen :)
Det er vigtigt at hun får mange små måltider hele dagen igennem, det er med til at holde hendes blodsukker stabilt og det giver også en naturligt lyst til mad, hvis hun bliver vant til at få lidt. Hvis hun går for mange timer uden mad, så er det lidt ligsom at faste og hun vender sig til ikke at behøve særlig meget. Det er derfor vigtigt at du giver hende mellemmåltiderne også selvom hun umiddelbart ikke spiser særlig meget - lidt har også ret :)
Hvis hun har brug for et før aftensmåltid, så kan det være lidt grøntsager og lidt grovboller. Hvis hun har fået grøntsager inden aftensmaden, så behøver du ikke fokusere så meget på hvad der glider ned af grønt under selve aftensmåltidet. Men ellers er det vigtigt at hun får sit eftermiddagsmåltid, når hun vågner fra sin middagslur og det kan meget fint være en havregrynsbolle, lidt tykmælk eller evt. en grød, hvis hun vil have det :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!